Reportage

Kittel slaat zich overal blijmoedig doorheen

Maandenlang reed Marcel Kittel geen wedstrijd uit. De World Ports Classic beëindigde hij probleemloos. Over een kleine zes weken wacht de Tour.

Bart Jungmann
Marcel Kittel. Beeld anp
Marcel Kittel.Beeld anp

Doodgemoedereerd begint Marcel Kittel zaterdagmorgen aan het pinksterweekeinde. Hij zet een handtekening, lacht naar een mobiele telefoon. Alsof het allemaal vanzelfsprekend is, alsof het dagelijkse routine is.

Toch is het drieënhalve maand geleden dat de snelste fietser ter wereld een wedstrijd wist te beëindigen. En toch moet hij over ruim een maand al klaar zijn voor de allerbelangrijkste wedstrijd van het jaar. En toch neemt Kittel, schijnbaar op z'n gemak, alle tijd voor fans die in druilerig weer naar Rotterdam zijn gekomen voor de start van de vierde World Ports Classic.

Cowboy Henk

In Kittel lijkt wel iets van Cowboy Henk te schuilen en dat is niet alleen vanwege die identieke kuif. Net als de stripfiguur, creatie van Herr Seele en Kamagurka, is Kittel zo'n blije optimist die tegenslagen overwint door er dwars doorheen te gaan.

Hoe lang is Marcel Kittel niet aan de sukkel? Op 18 januari won hij nog de eerste de beste wedstrijd van het seizoen, een criterium in het Australische Adelaide. Daarna reed hij een tijdje roemloos door Australië en Qatar rond. Vervolgens verdween hij van de radar. Een virus had hem te pakken, zo luidden de berichten. Nu, in Rotterdam, wordt het gepreciseerd tot een griepvirus dat telkens weer de kop opstak.

Drie weken geleden zou Marcel Kittel al zijn comeback maken. In de Ronde van Yorkshire, een koers die is afgeleid van de Tour 2014, zou hij eindelijk de weg inslaan naar de Tour 2015. Maar Kittel werd uit het wiel gereden en stapte af. Verdween opnieuw van de radar.

Nu duikt hij opnieuw op, dit blije uithangbord van de Neue Welle in het Duitse wielrennen. De kuif gaat weer schuil onder een valhelm. Hij lacht, natuurlijk lacht hij. Geen zorgen. Alles komt goed. Yorkshire was een valse start. Veel te zwaar, achteraf gezien. Bovendien was hij in de voorafgaande week toch weer ziek geweest. Nu is het anders. 'Marcel Kittel 2.0', zegt hij van zichzelf en lacht er zelf het hardst om.

Een waar talent

De bezorgdheid klinkt door in de entourage. Vanaf nu mag niets meer mis gaan op weg naar de Tour de France. Dat mag echt niet Met de hernieuwde aandacht uit Duitsland kan de achtvoudig ritwinnaar eenvoudigweg niet ontbreken.

Gelukkig is Kittel een man die de slag snel te pakken heeft, het kenmerk van een waar talent. Meetpunten zijn er niet vastgesteld in het aanstaande project. Het wordt gewoon een kwestie van geleidelijk opbouwen.

In de World Ports Classic, dat weer een afgeleide is van de Tour 2011 met start in Rotterdam, wil Marcel Kittel zich laten mee drijven in het peloton. Het oude gevoel terug vinden, ook in combinatie met de ploeggenoten.

Vier jaar geleden werd hij in een stormachtige editie uit het wiel gereden. Dat zal hem met de opgebouwde ervaring niet zo snel meer gebeuren. Sterker nog, op weg naar de finish in Antwerpen, voelt Kittel zich alweer zo goed dat hij wil sprinten.

Boeckmans wint

De Belg Kris Boeckmans heeft de World Ports Classic gewonnen. De 28-jarige coureur van Lotto Soudal sprintte zondag in de etappe van Antwerpen naar Rotterdam naar de ritzege én de eindoverwinning. Door bonificatieseconden had hij elf seconden voorsprong op de Italiaan Danilo Napolitano. Door een val in de slotfase ging een groep met slechts zestien renners naar de meet. De Italiaanse klassementsleider Andrea Guardini was al eerder op achterstand geraakt. In de sprint eindigde Marcel Sinkeldam als beste Nederlander, op de vierde plaats. In het eindklassement was Johim Ariesen de beste Nederlander: tiende.

Ramon Sinkeldam, de eigenlijke kopman, is door een valpartij achterop geraakt en de vele trainingsuren werpen hun vruchten nu al af. Maar de positionering voor de eindsprint is nog niet je dat en Marcel Kittel neemt genoegen met de 21ste plaats, allang blij dat hij heelhuids is aangekomen.

Zondag, terug naar Rotterdam, komt het er wel op aan. Maar nu wordt er vlak voor zijn neus gevallen. Gelukkig beperkt Kittels aandeel daarin zich tot een voorzichtige duikeling. Vier minuten na de Belgische winnaar Boeckmans arriveert hij schadevrij op schiereiland Katendrecht.

undefined

Verademing

Marcel Kittel is merkbaar opgelucht. De eerste horde op weg naar de Tourstart in Utrecht is genomen. Hij zet handtekeningen en poseert voor mobiele telefoons. Een oudere vrouw hoopt na gedane zaken een kusje te stelen. Kittel trekt gauw zijn hoofd weg. De enige die hem mag kussen, vol op de mond zelfs, zal zijn vriendin zijn.

De volgende dag zal Marcel Kittel in het vliegtuig stappen dat hem richting Sierra Nevada brengt. Hij voegt zich bij de ploeggenoten Degenkolb en Dumoulin voor het gebruikelijke trainingskamp.

Tussen nu en de eerste Tourrit op 4 juli rijdt hij nog een wedstrijd in Keulen, de Ster ZLM Toer en het Duits kampioenschap. Daarna kunnen Mark Cavendish en Alexander Kristoff hun borst nat maken.

Meer over