Update

Kenianen winnen Dam tot Damloop

De Keniaanse atleet Edwin Kiptoo heeft zondag de Dam tot Damloop gewonnen. De 22-jarige hardloper klokte op de 10 Engelse mijl (16,1 kilometer) van Amsterdam naar Zaandam 45 minuten en 19 seconden in een wedstrijd die gekenmerkt werd door tegenwind in met name de laatste kilometers. Het parcoursrecord van 44.27 van de Keniaan Leonard Patrick Komon bleef om die reden buiten bereik. De Keniaan John Mwangangi werd zondag tweede in 45.58, de Ethiopiër Yenew Alamirew eindigde als derde in 46.04.

Atleet Edwin Kiptoo gaat als eerste over de finish. Beeld ANP
Atleet Edwin Kiptoo gaat als eerste over de finish.Beeld ANP

Kiptoo zette na de IJtunnel zijn aanval in en schudde zijn concurrenten meteen van zich af. De Keniaan liep vervolgens soeverein met krachtige passen door de straten van Amsterdam en Zaandam. Hij lag zelfs even op wereldrecordkoers, maar dat hoge tempo kon hij, mede door de tegenwind, niet volhouden. 'Het was zwaar, maar ik ben blij en trots. De race verliep precies volgens plan', zei de winnaar.

Ook bij de vrouwen ging de zege naar Kenia. Joyce Chepkiriu liep in 51 minuten en 30 seconden van de hoofdstad naar de Zaanstreek. Haar landgenote Jackline Chepngeno was vier seconden langzamer en werd tweede. De derde plaats ging naar de Ethiopische Dibabe Kuma met een tijd van 52.52.

(Tekst gaat verder onder foto).

Dam tot Damloop

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de Dam tot Damloop.

Joyce Cheplirui uit Kenia is winnares van de Dam tot Dam Loop. Beeld anp
Joyce Cheplirui uit Kenia is winnares van de Dam tot Dam Loop.Beeld anp

Beste Nederlander bij de mannen was Tom Wiggers op de elfde plaats in 49.04. Joeri Wolf eindigde als zestiende in 50.06, één positie voor Michel Butter (50.25). Kim Dillen eindigde op de negende plaats als beste vrouw in een persoonlijke recordtijd van 56.35. Inge de Jong was vijf seconden langzamer en eindigde als tiende.

De Dam tot Damloop is uitgegroeid tot een van de grootste hardloopevenementen van Nederland. In totaal deden zondag 46.000 lopers mee aan de 10 Engelse mijl.

Meer over