REPORTAGE

Keniaanse oplichtersbendes liften mee op corrupte imago FIFA-baas Blatter

Terwijl FIFA-voorzitter Sepp Blatter op zijn herverkiezing afkoerst, zaaien gewiekste Keniaanse oplichters onrust achter de schermen. In ruil voor geld bieden ze tegenkandidaten vervalste documenten aan die Blatter ten val moeten brengen. 'De FIFA is corrupt en dit is het onomstotelijke bewijs.'

Sepp Blatter. Beeld Bongarts/Getty Images
Sepp Blatter.Beeld Bongarts/Getty Images

De strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond is nog maar net losgebarsten als de Volkskrant en de Singaporese krant The New Paper in contact komen met iemand die belastende informatie over zittend president Sepp Blatter claimt te hebben. 'Naseer' noemt de onbekende zich. Hij heeft zich eerder gemeld bij de drie tegenkandidaten van Blatter die dan nog in de race zijn: Michael van Praag, Luís Figo en prins Ali bin-Al Hussein. Via via is de krant hem op het spoor gekomen.

Naseer is achterdochtig. 'Hoe komen jullie aan mijn e-mailadres?', vraagt hij. 'Wat willen jullie van me?'

Tien e-mails later is hij ervan overtuigd dat hij niet te maken heeft met FIFA-officials die zich als journalisten voordoen en laat hij meer los. Hij beweert in contact te staan met een 'liaison officer' van de FIFA. Iemand die dicht op de huid van Blatter zit, toegang heeft tot informatie en uit ideële overwegingen de openbaarheid zoekt.

Strategische oplichting

Naseer houdt zich bezig met een strategische vorm van oplichting. Hij benadert niet honderden mensen per dag in de hoop dat er een paar reageren. Hij is niet geïnteresseerd in gelukzoekende krabbelaars. Hij gaat voor de hoofdrolspelers en biedt informatie op maat.

En waar is de behoefte aan belastende documenten groter dan bij de zo goed als kansloze uitdagers van voetbalheerser Sepp Blatter? Slechts het aantonen van zijn directe betrokkenheid bij corruptie kan de kansen in de verkiezing doen keren.

Morele bedenkingen hoeven Blatters tegenstanders niet te hebben. De Zwitser is een zelfverklaard fan van spionage - een fascinatie die ontstond in zijn diensttijd. Niet voor niets sluiten zijn tegenkandidaten niet uit dat ze door de Zwitser in de gaten worden gehouden. Voor Van Praag en Figo maakt het weinig meer uit. Zij staakten deze week hun campagnes.

Om zijn woorden kracht bij te zetten, stuurt Naseer de krant documenten. Het zijn e-mails van Michael Garcia, de Amerikaanse advocaat die op verzoek van de FIFA malversaties rond de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) onderzocht.

Reactie Michael Garcia

'De e-mails die jullie hebben meegestuurd, zijn niet echt. De mail die ogenschijnlijk door mij aan meneer Chirakal is gestuurd, heb ik nooit verzonden. Evenmin heb ik ooit de mail gekregen die op het oog door hem aan me is gestuurd.' Najeeb Chirakal is voormalig assistent van Mohammed Bin Hammam. Die zou landen geld hebben geboden in ruil voor stemmen. Chirakal reageerde niet op een mail van deze krant.

Michael Garcia. Beeld AFP
Michael Garcia.Beeld AFP

Correspondentie

Naseer biedt ook een inkijkje in de correspondentie van Blatters dochter Corinne. In een e-mail schakelt zij het in India gevestigde beveiligingsbedrijf Protexx van Duncan Sangster in om prins Ali te schaduwen tijdens diens zoektocht naar stemmen in Afrika. De Sepp Blatter Foundation van haar vader maakt het geld over, belooft ze.

Ook heeft Naseer een e-mail paraat van Philippe Blatter, neef van de FIFA-voorzitter. Namens het marketingbedrijf Infront Sports zegt hij het organisatiecomité van Qatar 2022 hulp toe om omkopingsbeschuldigingen te laten verdwijnen. Die zijn er genoeg, sinds het schatrijke oliestaatje zonder voetbalcultuur het WK kreeg toegewezen. Uiterst schadelijke informatie is het, die de positie van Sepp Blatter kan doen wankelen, kondigt Naseer aan. En het is nog maar het topje van de ijsberg. 'Ik heb bankafschriften, geluidsopnamen en interne memo's. De FIFA is corrupt en dit is het onomstotelijke bewijs.'

Blatters tegenkandidaten hebben dan al mails van soortgelijke strekking ontvangen. Van Praag ging er nooit op in. Nieuwsgierig was de KNVB-voorzitter wel, maar hij wilde zich niet kwetsbaar maken. Hij had secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA beloofd dat hij de verkiezingscampagne zuiver zou spelen. Van de wereldvoetbalbond eiste hij hetzelfde tijdens de wedloop om het voorzitterschap.

Het campagneteam van Ali erkent benaderd te zijn door 'een aantal personen met vergelijkbare beschuldigingen'. 'We hebben geprobeerd afspraken te maken met deze mensen om te kunnen vaststellen wie zij zijn en wat voor informatie ze precies aanbieden.' Of het tot zulke afspraken is gekomen, wil het team niet zeggen. Ook Figo is benaderd, ontdekte de Volkskrant.

Corinne Blatter. Beeld
Corinne Blatter.Beeld

Reactie Corinne Blatter

'Een zekere Paul Stevens heeft me inderdaad benaderd met valse informatie over mijn vader. Ik weet niet wie erachter zit, het doel is zonder meer de reputatie van mijn vader te beschadigen. De mail die u aan mij en anderen stuurde, heb ik nooit gezien. Deze is nep.'

Reactie Philippe Blatter

Philippe Blatter laat via zijn bedrijf Infront Sports weten dat hij de bewuste mail nooit aan Hassan Al-Thawadi heeft gestuurd of geschreven. 'We bevestigen dat de door u gestuurde e-mail vals is en behouden ons het recht voor zo nodig juridische actie te ondernemen.'

Explosief dossier

Naseers documenten ogen authentiek. Ze bevatten privégegevens die niet via internet zijn te achterhalen: telefoonnummers van de Blatters, e-mailadressen en rekeningnummers. Soms zijn de mails gericht aan onbekende personen die werken voor externe bedrijven, waarvan bekend is dat ze zaken doen met de FIFA.

Naseer wil geen fysieke afspraak maken om zijn explosieve dossier te overhandigen. Te gevaarlijk, zegt hij. 'Met de verkiezing op komst houdt de FIFA iedereen extra scherp in de gaten. Mijn vriend loopt gevaar te worden ontmaskerd.'

Maar documenten, hoe betrouwbaar ogend ook, zijn weinig waard als de identiteit van de afzender onbekend is. En de IP-adressen die bij sommige mails zijn gevoegd, roepen vragen op.

Daarbij begaat Naseer een cruciale fout, die hem als oplichter ontmaskert: hij is de dubbele laag vergeten te verwijderen onder een bankafschrift dat hij meestuurt.

Onder de bankgegevens van Corinne Blatter komt bij het plakken in een ander computerprogramma het Zwitserse kledingmerk Skins met adres en rekeningnummer tevoorschijn. Skins-eigenaar Jaimie Fuller voert als een van de initiatiefnemers van New FIFA Now een felle campagne tegen Blatter en wil verandering afdwingen bij de wereldvoetbalbond.

Jamie Fuller, eigenaar van SKINS. Beeld Still uit YouTube-video
Jamie Fuller, eigenaar van SKINS.Beeld Still uit YouTube-video

Lance Armstrong

De Australiër is openhartig aan de telefoon. Zijn nieuwsgierigheid heeft het twee jaar geleden gewonnen van zijn gezonde verstand. Hij werd als oprichter van pressiegroep Change Cycling Now benaderd door onbekende personen met brandbare informatie over UCI-voorzitter Pat McQuaid, diens voorganger Hein Verbruggen en Johan Bruyneel, de vroegere ploegleider van Lance Armstrong.

Volgens Fuller zijn er destijds wel meer bekende figuren in het wielrennen benaderd met ronkende informatie. Zo ontvangt Lance Armstrong in juli 2013 een e-mail van ene Gabriel Kinume - de correspondentie is in het bezit van de Volkskrant.

Kinume moet Armstrong nodig persoonlijk spreken. Hij heeft in zijn woonplaats Nairobi, Kenia, vertrouwelijke informatie liggen die van pas kan komen voor Armstrong in het stormachtige debat dat woedt sinds zijn dopingbiecht. 'Het is een kwestie van leven of dood voor mij', schrijft Kinume.

'What's up?', antwoordt Armstrong. Daarop laat Kinume meer los. Hij zegt te weten dat Fuller en Armstrongs Nemesis en oud-Tourwinnaar Greg LeMond een complot tegen hem hebben opgezet. Dat moet kandidaat-voorzitter Brian Cookson helpen McQuaid van zijn troon te verjagen bij de internationale wielrenunie.

Armstrong stuurt de mail door aan zijn advocaat, die er niets mee doet. Hij reageert niet op vragen van de Volkskrant. Ook de Franse wielertrainer Antoine Vayer wordt benaderd, net als LeMond, Bruyneel en Michael Ashenden - een bloeddeskundige van de UCI. Iemand zegt Vayer dat hij informatie heeft die Chris Froome, de Tourwinnaar van 2013, als valsspeler kan ontmaskeren. Vayer ruikt onraad en gaat niet op de e-mail in.

Fuller doet dat wel. Hij mailt over en weer met de al genoemde Kinume, die steeds meer brokjes informatie loslaat. Fuller gaat er gretig in mee.

Wel weet hij een korting te bedingen op de vraagprijs van 12 duizend euro. Zo'n som kan zijn bedrijf niet zomaar betalen, mailt hij Kinume. De 6.000 euro maakt hij met een spoedbetaling over op 28 maart 2013 aan de Barclays Bank Kenya, op rekening van Samson Aola Ooko. Hij is een Keniaanse journalist, die als katvanger voor de bende werkt.

Het is een stomme fout, ontdekt Fuller al snel. De brandbare informatie die hem in het vooruitzicht is gesteld, krijgt hij nooit te zien. Op 16 april geeft hij aan Kinume zijn nederlaag toe: 'Ik heb niets ontvangen. Ik ben bedonderd, nietwaar? Ik zal wel nogal goedgelovig zijn.' Hij hoort nooit meer iets terug.

De Kenianen ontzien ook hun landgenoten niet. Fuller wordt nogmaals benaderd met gevoelige informatie en deze keer is de atleet David Rudisha het mikpunt. Iemand die zich uitgeeft voor de in Kenia bekende atletiekjournalist Elias Makori wil graag onderzoek naar de olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de 800 meter.

...de eigenlijk begunstigde partij, een Keniaanse bankrekening, tevoorschijn. Beeld
...de eigenlijk begunstigde partij, een Keniaanse bankrekening, tevoorschijn.Beeld
Na nauwkeurig bekijken van de meegestuurde digitale documenten kwam onder de gepresenteerde Indiase rekening van de Blatter Foundation... Beeld
Na nauwkeurig bekijken van de meegestuurde digitale documenten kwam onder de gepresenteerde Indiase rekening van de Blatter Foundation...Beeld

Op maat gemaakt

Makori vermoedt dat Rudisha zijn successen dankzij doping behaalt en heeft geld nodig om dit te kunnen aantonen. Zijn baas wil hem geen geld lenen; Rudisha is in Kenia een gevierd kampioen met een beschermde status.

Fuller krijgt Makori zogenaamd aan de telefoon. Maar als hij hem opnieuw hoort praten in een YouTube-filmpje, valt hem iets op. De echte Makori klinkt heel anders, stelt hij vast. Hij besluit hem op te bellen. 'Ik ken jou niet', zegt Makori aan de telefoon. 'Dat kan kloppen', zegt Fuller, 'want we hebben elkaar ook nog nooit gesproken.'

Fuller noemt de bende waarmee hij van doen heeft professioneel. 'Ze gaan heel zorgvuldig te werk en prikkelen je fantasie. Ze schieten niet in de rondte, maar benaderen iedereen met een op maat gemaakt pakket aan beloften. Je hebt het idee dat je met iets exclusiefs van doen hebt.'

Naseer en Gabriel Kinume zijn zo goed als zeker onderdeel van de zelfde bende, die het rekeningnummer van Solargren Media openstelt voor inkomende sommen geld. Dat geldt ook voor 'Paul Stevens', die opduikt in (vervalste) correspondentie met Corinne Blatter. Stevens zegt daarin toe belastende informatie over prins Ali ('de prins') voor haar te achterhalen.

De toon, woordkeus en aanpak van Naseer, Kinume en Stevens komen precies met elkaar overeen. Stevens is net zo achterdochtig als Naseer wanneer de Volkskrant hem op zijn Gmail-adres benadert.

Toch is ook zijn vertrouwen snel gewonnen. Een paar mails later biedt hij 3,7 kilo aan gevoelige informatie over Blatter aan, verdeeld in twee pakketjes. De vraagprijs: 3.000 euro. De Volkskrant weigert te betalen.

Fuller is zijn geld kwijt, al boekt hij een succesje. Hij laat de ontwerpafdeling van zijn bedrijf Skins een bankoverschrijving namaken, waarin het lijkt of hij 6.000 euro overmaakt voor het dopingonderzoek van 'Elias Makori'. 'Ik heb deze clowns lang beziggehouden met vervalste kopieën. Ze bleven maar naar hun bank gaan, op zoek naar geld dat niet is overgemaakt. Na twee maanden heb ik ze verteld hoe goed het voelde om ze aan het lijntje te houden. Dat was in één woord geweldig.'

Andere reacties

Duncan Sangster: 'Ik heb geen idee wie mij erin wil luizen, zeker niet door zulke uitgebreide oplichtingspraktijken. Ik heb nooit voor Corinne Blatter gewerkt. Elke verwijzing naar mij, mijn bedrijf of mijn collega is vals.'

Samson Aola Ooko: 'Ik heb nooit met Naseer gesproken en heb hem evenmin ooit ontmoet. Ik doe online werk voor hem en hij betaalt me wat geld.'

De FIFA zegt kennis te hebben genomen van de e-mails. De wereldvoetbalbond laat weten dat ze 'nooit op valse berichten reageert'.

Meer over