Kasseistroken en een eeuwfeest Pyreneeën

De ploegentijdrit werd na een jaar weer geschrapt, de Nederlanders moeten nog minimaal een jaar wachten op Alpe d’Huez en het aantal individuele kilometers op de tijdritfiets zal misschien wel uitzonderlijk laag zijn....

Volgend jaar is het een eeuw geleden dat de Pyreneeën voor het eerst werden aangedaan, zeven jaar na aanvang van de door Henri Desgrange gestichte ronde. De Tourmalet wordt zelfs twee keer beklommen, van twee verschillende kanten. Geen berg is ook zo vaak bedwongen als de 2115 meter hoge reus: 73 keer.

In het gebergte zal het zwaartepunt van de 97ste ronde komen te liggen. Na vier etappes met een rustdag als onderbreking volgt nog een rit in lijn naar Bordeaux, waar de 51 kilometer lange tijdrit naar Pauillac traditiegetrouw start op de laatste zaterdag. Het is, met de 8 kilometer lange proloog door Rotterdam, de enige keer dat de renners hun tijdritfiets uit de vrachtwagen hoeven te halen.

Drie etappes eindigen bergop, waarvan de 17de op de Tourmalet. De koninginnenrit is de 16de etappe, als het peloton de Peyresourde, Aspin, Tourmalet en Aubisque over moet.

Tourdirecteur Prudhomme verraste met de derde etappe tussen Wanze en Arenberg. Zeven kasseienstroken van in totaal 13,2 kilometer kunnen in de streek van Parijs-Roubaix voor de klassementspretendenten grote gevolgen hebben.

Meer over