Winnaar van de dagKarsten Warholm

Karsten Warholm wint goud op 400 meter horden en laat niet alleen de benen spreken

Iedere dag in Tokio kent winnaars en verliezers. Dinsdag greep de Noor Warholm de aandacht van de gouden medaille aan om zijn mening te verkondigen.

Karsten Warholm won goud op de 400 meter horden. Beeld AFP
Karsten Warholm won goud op de 400 meter horden.Beeld AFP

Karsten Warholm liet eerst zijn benen spreken: hij veroverde op de 400 meter horden goud in een wereldrecord. Daarna benutte de 25-jarige Noor zijn moment van glorie met een felle aanklacht tegen Nike en atletiekfederatie World Athletics. Revolutionaire sprintschoenen maken de atletiek kapot, meent hij.

Warholm vergeleek de Nikes met trampolines. Zijn Amerikaanse rivaal Rai Benjamin ‘liep op lucht’, zei hij, verwijzend naar het verende schuimlaag die onder de spikes zijn aangebracht. ‘Als je een trampoline onder je schoen doet, dan dat bullshit. Het gaat ten koste van de geloofwaardigheid van de sport.’

De voormalige tienkamper, sinds 2018 ongeslagen op de 400 meter horden, is de eerste topatleet die zich zo duidelijk heeft uitgesproken over de problemen die zijn ontstaan. De wedstrijden zijn oneerlijk doordat niet alle atleten op vergelijkbaar materiaal lopen. De Nikes lijken meer tijdsvoordeel op te leveren dan spikes van andere merken.

Daarnaast is onduidelijk of alle atleten evenveel voordeel behalen uit het nieuwe materiaal. Op de marathon, waar Nike vijf jaar geleden het nieuwe materiaal stilletjes introduceerde, is gebleken dat de tijdwinst van lopers enkele procenten kan verschillen. Het tijdsvoordeel hangt af van loopstijl en techniek.

Mogelijk verklaart dat de onverwachte uitslagen in Tokio. Sommige sprinters lopen sneller dan ooit. De Jamaicaanse Elaine Thompson-Herah prolongeerde op de 100 en 200 meter haar gouden medailles uit Rio de Janeiro. Alleen Florence Griffith-Joyner was in 1988 sneller dan de 10,61 en 21,53 van Thompson. Andere atleten lijken juist zoekende.

Een complicerende factor is de olympische atletiekbaan. Fabrikant Mondo claimt dat die extra vering heeft: het tijdsvoordeel zou 2 procent kunnen bedragen. Dat is vergelijkbaar met het voordeel dat de nieuwe sprintschoenen zouden opleveren. Bij elkaar opgeteld staat 4 procent tijdwinst op de 100 meter al gelijk aan 0,4 seconden.

Met die nieuwe baan heeft Warholm geen problemen. Die is immers voor iedereen gelijk. ‘Crazy’, noemde hij de nieuwe ondergrond en dat was positief bedoeld. Hij verbeterde zijn wereldrecord met 0,76 seconde tot 45,94.

Wat zijn verbeterde Puma-spikes aan die toptijd bijdroegen, liet Warholm in het midden. Het tijdsvoordeel is minder dan bij Nike, daarvan is hij overtuigd. Hij is niet tegen technische verbeteringen, maar vindt dat er geen breuk met het verleden moet zijn. Dan zijn de tijden van toen en nu niet meer te vergelijken. Dat is slecht voor de sport. ‘Uitslagen vergelijken is belangrijk’, aldus de olympisch kampioen.

Meer over