Karate: Petersen wint goud

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse karateka's hebben op de eerste wedstrijddag (kumite) van het Dutch Open vijf medailles veroverd: goud, twee zilver en twee brons.

Timothy Petersen, debutant René Smaal, Bobby le Fèbre, Daniël Sabanovic en Geoffrey Berens mochten namens de organiserende karatebond (KBN) op het erepodium plaatsnemen.

In het middengewicht (-75 kg) kregen de toeschouwers in het Rotterdamse Topsportcentrum een oranje finale te zien. Petersen werd daarin ondanks een lichte hamstringblessure verwacht, Smaal was een aangename verrassing. De pas 18-jarige nieuweling versloeg zaterdag de ene na de andere topper. In de halve eindstrijd was hij de Italiaan Salvatore Loria, die alles al heeft gewonnen in zijn carrière, de baas.

,,Een enorme belevenis. Aan dit resultaat had ik 's ochtends toen ik mijn bed uitkwam absoluut niet durven denken'', reageerde Smaal. In de finale bracht Petersen meer ervaring op de tatami. De 20-jarige karateka van sportschool Bushido uit Tiel, ondanks zijn leeftijd internationaal al zeer gerespecteerd, hield Smaal van het goud af: 3-2.

Brons

Halfzwaargewicht Bobby le Fèbre (-80 kg) verloor in de eindstrijd, eveneens met 3-2, van Davin Pack. Deze Engelsman had een ronde eerder ook Sabanovic al van nieuw succes had afgehouden. De tweevoudig wereldkampioen, bij de Europese titelstrijd in Tenerife vorig jaar wel beter dan Pack, herstelde zich in de strijd om brons. Dat ging ten koste van de Venezolaan Nguyen Rodriguez. Sabanovic beloofde 'beterschap' in de open klasse, die zondag op het programma staat.

Berens moest ook genoegen nemen met brons. De 22-jarige titelkandidaat stuitte in de klasse tot 60 kg al in de halve finale op zijn eeuwige rivaal Francesco Luca Ortu. De Italiaan was ook ditmaal de beste, met het kleinst mogelijke verschil (1-0). In het gevecht om de overblijvende podiumplaats won Berens vervolgens overtuigend van de Fin Petri Toivanen.

Routinier Virgil Fisser, die vorig jaar in Rotterdam verraste met zilver in de categorie tot 65 kg, werd nu vijfde. Hij verloor de partij om brons tegen het grote Franse talent Mathieu Cossou met 1-5.

Meer over