Karate: Mannenploeg stelt teleur

TAMPERE (ANP) - De Nederlandse karateka's hebben in de landenwedstrijd van de wereldkampioenschappen in Tampere ernstig teleurgesteld. Het team met bondscoach Daniël Sabanovic verloor vrijdag al in de tweede ronde, na een bye in de eerste, van Kroatië.

Beide teams wonnen twee partijen, maar Oranje maakte minder ippons: 14-16. Een herkansing zat er ook niet in voor Nederland, dat op het bijna even sterk bezette EK goed was voor brons. Voor een herkansing hadden de Kroaten favoriet Spanje moeten verslaan in de halve finale. Dat was te veel gevraagd. De Spanjaarden pakten vrijdagavond het goud, ten koste van Bosnië-Herzegowina.

Sabanovic gaf na afloop toe een inschattingsfout te hebben gemaakt. Hij stuurde Nicky le Fèbre de tatami op voor de eerste partij. Deze zwaargewicht kreeg een kleine, razendsnelle Kroaat tegenover zich, met wie hij onoverkomelijke problemen had.

Evenwicht

Sabanovic zelf was vervolgens een eind op weg het evenwicht te herstellen. Twee seconden voor het verstrijken van de tijd stond hij nog drie punten voor. Met een wanhoopsactie maakte zijn opponent met het nodige geluk alsnog gelijk.

Moreno Sheppard presteerde wel uitstekend. Hij gaf de ploeg hoop op overleving door een overtuigende 5-0-zege. Bobby le Fèbre volgde zijn voorbeeld en zette Oranje op voorsprong: 2-1 in partijen, 14-10 in punten. De onervaren René Smaal kon het karwei evenwel niet afmaken. Hij stond als aan de grond genageld en verloor kansloos met 0-6.

Meer over