Update

Kapitein Team USA: 'Zeilsport is grote winnaar'

Hoe de nu al historische 34e editie van de America's Cup woensdag (lokale tijd) in de baai van San Francisco ook zal aflopen, de Nederlander Simeon Tienpont weet één ding zeker. 'De zeilsport is de grote winnaar', gaf hij bij de NOS te kennen.

null Beeld ap
Beeld ap

In 2010 won de 31-jarige profzeiler de 'Auld Mug' (sinds 1851) met BMW Oracle Racing voor de eerste keer. Met de ABN Amro 2 zeilde hij in 2005-2006 al eens rond de wereld. 'Ik heb al zoveel geweldige races gevaren, maar dit slaat alles. Elke keer denk ik hier: dit was de mooiste. Maar elke dag weer wordt het nog mooier. Dus of we nu uiteindelijk winnen of verliezen: dit is hoe dan ook de wedstrijd van mijn leven.'

Tienpont is trimmer en 'boatcaptain' op Oracle Team USA, dat wegens onreglementair handelen in de voorraces op -2 moest beginnen aan de best-of-19 series tegen Emirates Team New Zealand. Als gevolg van die onregelmatigheden werden Dirk de Ridder en twee andere teamgenoten van Tienpont geschorst. Mede door de woelige aanloop begon Oracle Team USA slecht aan de finale in San Francisco.

Bij een voorsprong van 8-1 gaf niemand nog een dollar voor de Amerikaanse kansen, maar na een nu al legendarische eindsprint volgt woensdag bij een stand van 8-8 de ultieme race tussen de twee supersnelle boten. Nooit eerder in de 162-jarige historie van de befaamde zeilwedstrijd duurde de finale, die op 6 september begon, zo lang.

'We zijn er altijd in blijven geloven', benadrukte Tienpont. 'Feitelijk hadden we niets meer te verliezen bij die grote achterstand. Dat gevoel hebben we eigenlijk nog steeds. We beschikken over het juiste team, over de juiste boot en over de beste organisatie. Fysiek en mentaal voelen we ons beresterk. Misschien zijn we daardoor ook wel zo goed teruggekomen.'

Meer over