Kansas City Royals winnen World Series

Na een dramatische wedstrijd in New York hebben de Kansas City Royals zondagavond de World Series gewonnen, het Amerikaanse honkbalkampioenschap. Ze versloegen de New York Mets na verlenging met 7-2, en kwamen daarmee op een onoverbrugbare 4-1 voorsprong in de seizoensfinale, die maximaal zeven wedstrijden duurt.

Ben Zobrist van de Kansas City Royals. Beeld getty
Ben Zobrist van de Kansas City Royals.Beeld getty

Het was een wedstrijd waarin helden losers werden, en losers helden. Vooral de rol van de bijna ongenaakbare werper Matt Harvey van de Mets was tragisch te noemen, in de klassieke zin van het woord.

Harvey had de Royals tot en met de achtste slagbeurt geen punt toegestaan. Hij wierp hard en gevarieerd, en de slagmannen van de Royals kregen maar geen vat op zijn curves. De Mets hadden wel twee keer gescoord, en dus was de stand 2-0 voor de Mets, toen de laatste inning begon.

Coach Terry Collins wilde Harvey eigenlijk aflossen, en liet een vervanger warmwerpen. Maar Harvey zei nee, hij wilde het afmaken, dit was historisch, en het publiek, in een uitverkocht stadion in de wijk Queens, scandeerde zijn naam. Dus kwam hij weer op de heuvel. Nog drie man uitgooien en de Mets hadden gewonnen - dankzij hem.

Matt Harvey van de Mets. Beeld afp
Matt Harvey van de Mets.Beeld afp

Wachten op het onvermijdelijke

Maar de Royals deden wat ze vaker deden deze finalereeks: terugkomen. Ineens gooide Harvey niet goed meer. Eerst een vier-wijd, toen een gestolen honk, toen een twee-honkslag, en de Royals scoorden. Harvey werd alsnog afgelost, maar het was te laat. De Royals scoorden nog een punt. Eric Hosmer van de Royals, die eerder tijdens de wedstrijd als verdediger bij het eerste honk een bal had laten glippen, was ineens de gevierde man: hij sloeg een ploeggenoot over de thuisplaat en kwam zelf ook binnen, met een slimme ren.

Verlenging. Het stadion viel stil. Het was wachten op het onvermijdelijke, en dat gebeurde in de twaalfde slagbeurt. De Royals scoorden eerst via een gestolen honk, en daarna dankzij een fout van Daniel Murphy. Murphy, met zeven homeruns de grote held van de Mets in de aanloop naar de finalereeks, liet opnieuw een bal van zijn handschoen stuiteren; zaterdag had dat de Mets ook al de zege gekost. Het boegeroep van het thuispubliek was pijnlijk.

Daarna was het gedaan. De Royals scoorden nog drie keer, en zo wonnen de Royals de wedstrijd met 7-2, wat hen op 4-1 in de serie bracht. Zaterdag hadden ze ook al in New York gewonnen, na een achterstand. De ploeg uit Kansas City is na hun eerste winst dertig jaar geleden voor de tweede keer honkbalkampioen van de Verenigde Staten geworden.

undefined

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Daniel Murphy van de New York Mets. Beeld afp
Daniel Murphy van de New York Mets.Beeld afp
Meer over