Kan LeBron de Cavaliers een ring bezorgen?

De NBA Finals zijn in volle gang, LeBron James en zijn Cleveland Cavaliers hebben zich op miraculeuze wijze in leven gehouden tegen de op papier sterkere Golden State Warriors van Stephen Curry. Na vier wedstrijden is de stand gelijk, 2-2 (best of 7), en zijn alle ogen gericht op James. Kan hij zijn team een ring bezorgen?

Jan Heemskerk
null Beeld afp
Beeld afp

Dat Cleveland het zover heeft weten te schoppen is in de ogen van velen een klein wonder. Het team dat vorig jaar de play offs miste, had dit seizoen veel te kampen met blessures. Van de originele vijf basisspelers zijn er slechts twee overgebleven. De Cavaliers spelen zonder hun tweede en derde beste spelers in power forward Kevin Love en point guard Kyrie Irving. Ook de center Anderson Varejão zit de rest van het seizoen aan de zijlijn.

Maar Lebron James is niet voor niets de beste basketballer van het moment. Hij nam zijn verzwakte team op de schouders en scoorde in de eerste drie wedstrijden in totaal 123 punten. Vrijwel ieder ander punt van het team, werd ook dankzij James gescoord doordat hij zijn team aandreef door rebounds te pakken en assists uit te delen. Hij scoorde in twee wedstrijden 40+ punten en kon een triple double (10+ punten, 10+ rebounds, 10+ assists) noteren.

Hoop

Het defensief sterke spel van de Cavaliers en de uitzonderlijke prestatie van James bezorgen de Warriors de nodige kopzorgen. Het team, dat normaal gesproken in hoog tempo speelt, werd afgeremd en kon niet goed op gang komen. De MVP (Most Valuable Player) van het reguliere seizoen, Stephen Curry, en andere uitblinkers zoals Draymond Green, presteerden ondermaats.

Genoeg reden voor coach Steve Kerr om drastische veranderingen te maken in zijn opstelling. Kerr koos ervoor om lengte op te geven voor snelheid. Hij haalde zijn center Andrew Bogut uit de basisopstelling en verving hem voor de kleinere Andre Iguodala, een defensief specialist die als hoofdtaak het verdedigen van LeBron James meekreeg.

De aanpassing had het gewenste effect. De Warriors wonnen met 21 punten verschil in Cleveland. LeBron had een moeilijke wedstrijd vanwege een uitstekend spelende Iguodala, en raakte halverwege zelfs lichtgewond toen hij probeerde te scoren en tegen Bogut botste. Bij zijn landing raakte hij uit balans en viel buiten de lijnen, met zijn hoofd tegen een camera.

Na enkele minuten behandeling (om het bloeden te stelpen) stapte James het veld weer op, maar hij kon zijn team niet meer redden.

Stephen Curry. Beeld afp
Stephen Curry.Beeld afp
Stephen Curry (L) en Andre Iguodala verdedigen LeBron James. Beeld afp
Stephen Curry (L) en Andre Iguodala verdedigen LeBron James.Beeld afp

Moeilijke taak

Met een gelijke score gaat de finaleronde vannacht (03:00 Nederlandse tijd) verder op de thuisbasis van de Warriors: de Oracle Arena in Oakland, California. Waar eerder in de serie nog hoop was voor de Cavaliers, wacht hen nu een moeilijke taak: geen ander team verloor minder wedstrijden in zijn eigen stad dan de Warriors.

Maar LeBron James zal niet ten onder gaan zonder een gevecht, en er kan veel gebeuren in drie wedstrijden.

Meer over