Kan Gatlin ooit afrekenen met kwelgeest Bolt?

Usain Bolt en Justin Gatlin zijn ver van elkaar begonnen aan de voorbereiding op hun olympische krachtmeting in Rio de Janeiro, over minder dan honderd dagen. De tweevoudig olympisch kampioen op de 100 meter won zaterdag op de Caribische Kaaimaneilanden zijn eerste race in 10,05. De Amerikaan liep aan de andere kant van de wereld het hardst bij de Diamond League in Shanghai: 9,94.

Mark van Driel
Usain Bolt en Justin Gatlin. Beeld AP
Usain Bolt en Justin Gatlin.Beeld AP

De enorme afstand tussen Bolt en Gatlin, de olympisch kampioen 100 meter uit 2004, leek wel symbolisch. Naar verwachting zullen de beste sprinters van de afgelopen jaren elkaar pas treffen bij de Spelen in Rio, half augustus. Vorig jaar meden ze elkaar ook tot de WK atletiek in Peking, waar Bolt geheel onverwacht harder liep dan de toen al 23 wedstrijden ongeslagen Gatlin. Het verschil was minimaal: 9,79 om 9,80.

Die verrassende ontknoping toonde aan dat Bolt een enorme psychologische voorsprong heeft op zijn belangrijkste rivaal. Terwijl Gatlin al twee seizoen lang toptijden produceerde in vlekkeloze races, verloor hij op het moment suprême zijn techniek tegen de vrijwel ongeteste Jamaicaan. Bolt liep in aanloop naar dat WK maar twee wedstrijden. In heel 2014 kwam hij eenmaal in actie op de 100 meter.

Doen minder belangrijke wedstrijden er nog wel toe voor Bolt? Gezien de WK-prestatie zeggen ze weinig over zijn vorm bij titeltoernooien. Vorig jaar kwam hij in zijn eerste race slechts tot 10,12 seconden. Die tijd was nog langzamer dan in 2008, het jaar van zijn olympische doorbraak. Toen begon hij zijn seizoen met 10,03 (pas de tweede 100 meter uit zijn loopbaan). Alleen in 2012 begon hij zijn olympische campagne zoals mag worden verwacht van de wereldrecordhouder: 9,82.

'Het voelde roestig', zei de 29-jarige Bolt na zijn zege op de Kaaimaneilanden tegen tv-zender ESPN. 'Ik heb meer wedstrijden nodig om in vorm te komen. Ik maak me geen zorgen. Rennen in de training en rennen in wedstrijden zijn twee heel verschillende dingen.' Bolt loopt donderdag in het Tsjechische Ostrava zijn tweede wedstrijd.

Gatlin won de Diamond League van Shanghai, zijn derde race van dit prille seizoen, met overmacht. Hij was de enige sprinter die onder de 10 seconden dook: 9,94. Hij was flink sneller dan de Nigeriaanse Qatarees Femi Ugonode (10,07), die de seizoensranglijst aanvoert met 9,91. Gatlin is hersteld van de enkelblessure waarmee hij afgelopen winter kampte.

Gatlin draagt de WK-nederlaag als een litteken mee. Na de 100 meter verloor hij vorig jaar ook de 200 meter van Bolt, terwijl hij ook op die afstand de snelste jaartijd had gelopen. De Amerikaan kan zich geen fouten meer veroorloven als hij een tweede olympische titel wenst. Hij is al 34: over vier jaar is hij te oud voor olympisch succes.

'Het heeft me motivatie gegeven. En het heeft me slimmer en verstandiger gemaakt', zei hij in China tegen persbureau AFP. 'Meestal kun je met een strategie aantreden tegen het hele veld lopers. Maar tegen Usain, uniek in status en talent, moet je een noodplan hebben. Ik moet dicht bij mezelf blijven en mijn techniek behouden.'

Meer over