Kamyshleeva levert na jaar haar wereldtitel dammen in

Olga Kamyshleeva is er niet in geslaagd haar wereldtitel dammen te prolongeren. Door een 2-1 overwinning in sets werd uitdaagster Tamara Tansikoeskina, die over twee weken 26 jaar wordt, in haar woonplaats Oefa voor de derde maal wereldkampioene....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

De 31-jarige Kamyshleeva, die geboren is in Minsk en in 1996 naar Nederland kwam, maakte vooral indruk in de eerste set. Het spel van de in Heerlen woonachtige grootmeester deed denken aan de vorm die ze in 2003 lange tijd wist vast te houden toen ze zowel het NK als het WK won. Begin december in Zoutelande versloeg ze Tansikoesjina, door scherp en gedurfd spel te koppelen aan een grote snelheid van handelen, en veroverde ze in het toernooi de mondiale titel.

In Oefa in de autonome republiek Basjkirië daarentegen kwam Kamyshleeva de klap van een verkeerd gevolgde strategie in de tweede partij van de tweede set niet meer te boven. Die set ging verloren omdat ze ook in de twee daaropvolgende partijen geen vuist kon maken tegen het op resultaat gerichte spel van Tansikoesjina. De Russin won deze set. De gelijkmaker leidde tot groot enthousiasme bij het thuispubliek.

Dammen is in Basjkirië ongekend populair, en Tansikoesjina een ster. Ook de president van de republiek volgt haar spel op de voet, ze werd rijkelijk beloond (met een ruim appartement, een auto, een laptop) toen ze drie jaar geleden in Velp voor het eerst de wereldtitel veroverde. Ze verdedigde die een jaar later door in een tweekamp, die in Riga en Oefa werd afgewerkt, veelvoudig wereldkampioene Zoja Goloebjeva uit Letland te verslaan.

Donderdag, in de eerste partij van de derde en beslissende set, ging het in dubbel opzicht mis met Kamyshleeva. Met oudwereldkampioen Harm Wiersma – die Kamyshleeva in Oefa als secondant terzijde stond – had de Nederlandse een openingsstudie voorbereid. Die kreeg na een twaalftal zetten echter niet het verloop waarop de Nederlanders hun hoop hadden gevestigd.

In plaats van groot voordeel na te streven koos Tansikoesjina voor overzicht, waarbij ze wel duidelijk initiatief overhield aan de experimentele openingsbehandeling van haar tegenstandster. Kamyshleeva wist de posities enigszins te normaliseren, maar blunderde vervolgens verschrikkelijk. In het middenspel zag ze een eenvoudige damcombinatie over het hoofd.

De set werd een drama voor Kamyshleeva. In de tweede partij kwam ze met een loodzware lange vleugel uit de opening. Tansikoesjina leidde het spel in klassieke structuren waaruit geen ontsnappen meer mogelijk was. In de derde partij gaf de Russin vervolgens geen kansen meer weg. Ze bezette met wit weloverwogen het centrum plus het aanvalsveld 24. Ze hield dit zodanig vast dat niet zij maar Kamyshleeva naar de remise moest zoeken.

In de WKmatch bij de mannen trok Aleksej Tsjizjov de stand in de twaalfde partij gelijk tegen titelhouder Aleksandr Georgiev. Eerder deze week verhuisde het tweetal van Oefa naar Izjevsk, de woonplaats van Tsjizjov. Na een cruciaal tactisch moment op de dertigste zet sloeg de flankcentrumaanval van de witspeler door. Beide spelers hebben nu één partij gewonnen. De stand is 13-13 met nog twee partijen volgens regulier tempo te spelen.

Meer over