Kamphuis klaart olympische klus, Van Calker nog niet

Bobsleepilote Esmé Kamphuis ging er niet van uit dat olympische kwalificatie een probleem zou zijn. 'Als je niet in de top 10 kunt eindigen in een wereldbeker, hoef je ook niet met ambities naar Sotsji af te reizen', sprak ze voor de start van het wereldbekerseizoen. In Park City zette ze dankzij een zevende plaats haar nominatie om in kwalificatie. Iets waar Edwin van Calker vooralsnog niet in slaagt.

null Beeld epa
Beeld epa

Vorige week stelde Kamphuis bij de start van het wereldbekerseizoen in Calgary nog flink teleur met de 15e plaats, toen met Sanne Dekker in de bob. Met Judith Vis werd ze vrijdag (lokale tijd) zevende 'Veel beter dit keer. Olympische kwalificatie is een feit. Nu kijken we er naar uit een paar plaatsjes op te schuiven', twitterde de Amsterdamse pilote enthousiast. Zaterdag werd ze met Dekker als remster negende. Beide keren was de winst voor de Amerikaanse vrouwen Elana Meyers en Aja Evans.

Edwin van Calker moet wachten op de volgende mogelijkheid, in Lake Placid. De eveneens reeds genomineerde Groninger werd met Sybren Jansma, vervanger van de geblesseerde Bror van der Zijde, in de bob slechts 22e.

Ivo de Bruin, die geen nominatie op zak heeft, eindigde als 18e. De Amerikaan Steven Holcomb won, na de openingsrace in Calgary, opnieuw. Dit keer met Chris Fogt in de slee. De Bruin, die normaal gesproken dit seizoen met Jansma als remmer zou uitkomen, had ditmaal Arno Klaassen mee. De bobber uit Uithoorn heeft een top 8-notering nodig om naar Sotsji te mogen afreizen. Voor de tweemansbobmannen zijn er volgende week twee wedstrijden.

Waar het in de tweemansbob voorlopig niet loopt bij Van Calker was hij met de viermansslee voor de tweede week op rij op een haar na gekwalificeerd voor Sotsji. Zonder nominatie op zak is daarvoor een plaats in de top 8 nodig. Met ditmaal Jansma, Klaassen en broer Arno van Calker in de bob werd hij opnieuw tiende. Weer bedroeg het verschil met de benodigde achtste plaats 5-honderdsten. 'Het materiaal is top. Wij moeten gewoon ons ding doen: hard starten en goed sturen', keek Van Calker terug. Ook in de viermansbob ging de zege naar de Amerikaan Holcomb.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over