EK-toernooizwemmen

Kamminga vraagt het uiterste van zijn krachten en wordt beloond met tweemaal zilver

Arno Kamminga heeft bij de EK in Boedapest zilver veroverd op de 200 meter schoolslag. Later op de avond werd hij ook tweede op de 4x100 wisselslag voor gemende teams.

Arno Kamminga feliciteert de Rus Anton Tsjoepkov met de overwinning op de 200 meter schoolslag. Beeld AFP
Arno Kamminga feliciteert de Rus Anton Tsjoepkov met de overwinning op de 200 meter schoolslag.Beeld AFP

De wereldrecordhouder wenste zich in zijn eigen Europa niet te laten verrassen. De ervaren Anton Tsjoepkov uit Rusland, tweevoudig wereldkampioen op de 200 meter schoolslag, weigerde donderdagavond voorrang te geven aan een ambitieuze uitdager uit West-Europa, de Nederlander Arno Kamminga.

Tsjoepkov, om de goden gunstig te stemmen een gouden kettinkje met kruis om de nek, hield Kamminga in de vierde en laatste baan van het begeerde goud. De Katwijker, 25 en na vijf jaar van hard werken doorgedrongen tot de wereldtop, sprintte de gespierde armen en benen uit het lijf, maar het gat met de slimme Rus viel tussen 150 en 200 meter niet meer te dichten.

Kamminga strandde - geen schande riep iedereen in koor - op 0,36 seconden, al moet het hem bij de bestudering van de tijden meer dan goed zijn bevallen dat zijn laatste 50 meter net iets sneller (32,23 om 32,25) was dan die van Rus. De faam van Tsjoepkov is diens slotakkoord.

Toch vermoeid

Er waren verklaringen voor de nipte nederlaag van de Nederlander. ‘De pijp raakt bij Arno een beetje leeg’, sprak zijn coach Mark Faber. ‘De inspanning van de races gaat nu optellen.’

Dat kwam vooral door de gestapelde inspanning van donderdag en de dagen tevoren. In de ochtend voor de finale, eigenlijk een moment om de hotelkamer extra rust te pakken, ging Kamminga op verzoek toch te water, voor de 4x100 meter wisselslag met de mix-ploeg, twee mannen en twee vrouwen. ‘We hadden Arno nodig om de finale te halen’, zei Faber.

Arno Kamminga met zijn zilveren medaille van de 200 meter schoolslag.  Beeld AFP
Arno Kamminga met zijn zilveren medaille van de 200 meter schoolslag.Beeld AFP

Die finale leverde Nederland de tweede plaats op, waarna Kamminga met twee plakken om de nek door de catacomben kon stappen. Het extraatje was met zijn pupil afgestemd en die had ermee ingestemd. ‘Laat maar komen’, had hij gezegd. Hij wist dat het consequenties zou kunnen hebben voor zijn finale op de 200 meter school, toch al een nummer waarin energie de grootste factor is.

Faber: ‘Tsjoepkov verdedigde hier zijn Europese titel door zuinig te zijn. Woensdag gemakkelijk door zijn series en halve finale heen. Geen 100-meterfinale gezwommen op dinsdag. Geen estafette ook. En wij trainen hier nog door, als opmaat voor Tokio.’

‘Beste race van het jaar’

Zo kwam het dat Tsjoepkov deze keer de aanval van Kamminga in Boedapest kon weerstaan. ‘Maar dit was mijn beste race van dit jaar. We hebben nog tweeëneenhalve maand’, sprak de vicekampioen monter. Hij doelde op de voorbereiding op de olympische race van deze zomer, waarin zich mogelijk Japanners en een enkele Australiër gaat mengen.

Kamminga en zijn coach legden nog eens uit hoe de 200 meter schoolslag aangepakt dient te worden. Kamminga: ‘Het begint met een uitgekiende race. In de laatste baan dan komt de pijn en dan moet je de spierkracht loslaten. Dan gaan we naar de frequentie. Volgens Mark moet dat zo laat mogelijk gebeuren. Ik moet me niet met slagen bezig houden, maar puur met mijn techniek.’

Faber: ‘Idealiter zou Arno iets eerder moeten bouwen, aanzetten. Nu doet hij dat in de vierde baan tegen Tsjoepkov. Dat moet eigenlijk in de derde baan gebeuren. Dat hij iets kan voorliggen en hem dan kan opvangen. In december kon Arno dat met zijn 2.06,85 van toen. Maar dat was een trainingswedstrijd in vergelijking met deze finale om het Europees kampioenschap.’

finale 4x100 wisselslag

Na 300 meter schoolslag (ochtend en avondfinale) moest Kamminga tien minuten later weer te water, als tweede man van het Nederlandse kwartet in de gemengde estafette. Startzwemster Kira Toussaint had het moeilijk. Zij had even tevoren haar halve finale op de 100 rug gewonnen in 58,73 en kwam nu tot 59,59.

Kamminga knokte bij zijn derde inspanning van de dag als een bezetene. Wat hij deed, was fysiek eigenlijk niet voorstelbaar. ‘Ik ging echt next level diep. Je denkt alleen maar aan de vrouw voor je, een Spaanse, en daarna kreeg ik de Italiaan Martinenghi in het oog. Ik liep op hem in. Dan vergeet je alle pijn.’ Nyls Korstanje, ook al iemand met een dubbele opdracht, zwom de 100 vlinder, waarna de in topvorm verkerende vrijeslagzwemster Femke Heemskerk met de snelste Nederlandse split aller tijden (51,87) de ploeg naar zilver sleurde.

Bij het aantikken in een royaal Nederlands record stond Kamminga al weer op de benen om dat feestje mee te vieren. Vervolgens moest hij in een zeer traag verlopende ceremonie twee keer gehuldigd worden, interviews geven en werd hij voor een kwartiertje uitzwemmen naar het zwembad gestuurd door Faber die zag dat het voor deze dag mooi genoeg was geweest.

Meer over