NIEUWS

Kai Verbij verovert wereldtitel op 1.000 meter. ‘Een cadeautje’

Schaatser Kai Verbij heeft bij de WK afstanden in Thialf goud gewonnen op de 1.000 meter. De 26-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma reed 1.08,05. De onttroonde Rus Pavel Koelizjnikov moest genoegen nemen met zilver (1.08,31). De Canadees Laurent Dubreuil, vrijdag de winnaar van de 500 meter, pakte WK-brons met 1.08,56.

Kai Verbij op de 1.000 meter in Thialf. Beeld ANP
Kai Verbij op de 1.000 meter in Thialf.Beeld ANP

Titelkandidaat Thomas Krol werd in de voorlaatste rit gediskwalificeerd. De Nederlandse kampioen stond bij de tweede startpoging niet stil. Vorig jaar werd Krol bij de WK afstanden in Salt Lake City ook gediskwalificeerd op de 1.000 meter.

De bescheiden Verbij reageerde ingetogen op zijn overwinning. ‘Dit lijkt een beetje op een cadeautje’, zei hij tegen de NOS. ‘Pavel Koelizjnikov maakte foutjes en ik reed ook niet vlekkeloos. En dan wordt Thomas Krol ook nog eens gediskwalificeerd. Het was een chaotische 1000 meter, kun je wel zeggen.’ Voor Verbij is het zijn tweede wereldtitel op de 1.000 meter. Zijn eerste WK-goud op deze afstand haalde hij in 2019. In 2017 veroverde hij brons. Dat jaar werd Verbij ook wereldkampioen Sprint.

De gevreesde Rus Koelizjnikov, vrijdag op de 500 meter ook tweede, worstelt het hele seizoen al met zijn vorm en zijn fitheid. Na een coronabesmetting in december leek hij voor de WK afstanden net op tijd hersteld, maar door een gebrek aan wedstrijdritme kon hij niet in zijn vertrouwde ritme komen. Ook op de 1.000 meter maakte hij weer fouten. Het was niet genoeg om Verbij van het goud af te houden.

Verrassend goud op massastart

Schaatsster Marijke Groenewoud heeft zaterdag in Thialf verrassend de wereldtitel op de massastart veroverd. De 22-jarige Friezin toonde zich na zestien rondjes de slimste en de sterkste in de eindsprint. Ze versloeg de Canadese titelverdedigster Ivanie Blondin. Irene Schouten, vooraf de grote favoriet, kwam als derde over de finish. (ANP)

Meer WK Afstanden

Geen goud voor Femke Kok op 500 meter, wel de beste Nederlandse prestatie ooit.

Meer over