Kabeltrio overweegt bod voetbalrechten

De kabelmaatschappijen Casema, @Home en Multikabel willen alle voetbalrechten kopen. Ze overwegen een bod uit te brengen op de live-uitzendingen, samenvattingen, radio en telefonie.

Reëel
De drie maatschappijen zijn opgegaan in een nieuw kabelbedrijf Zesko Holding, dat de grootste aanbieder van kabeltelevisie is. Volgens De Telegraaf zou het trio 100 miljoen euro over hebben voor de rechten. De woordvoerder wilde daar niets over zeggen. Wel meldde hij dat het bedrijf niet ten koste van alles de voetbalrechten wil binnenhalen. ‘Het moet wel reëel blijven.’

In december maakte de Eredivisie CV (ECV) bekend onder welke voorwaarden de rechten kunnen worden gekocht. Geïnteresseerde mediabedrijven die de zogeheten tender hebben gekregen, hebben tot donderdag de tijd om hun bod uit te brengen. Er kan geboden worden op een contractduur van drie, vier en vijf jaar. Waarschijnlijk is de volledige procedure half februari afgerond.

Talpa
Eind 2004 werden de televisierechten door de eredivisieclubs voor het eerst middels een biedingsprocedure aangeboden. Destijds werd de overeenkomst gesloten met Talpa en Versatel. Inmiddels zijn de rechten in het bezit van RTL en Tele2. Die tender leverde de clubs gezamenlijk ongeveer 70 miljoen euro per seizoen op om te verdelen.

Sportmarketingdeskundige Marcel Beerthuizen kijkt niet op van de belangstelling van Zesko Holding. ‘Nog steeds trekt het voetbal veel kijkers. Zesko kan er bijvoorbeeld voor kiezen het voetbal onderdeel te maken van verschillende pakketten.’

Meer over