Juventus dweept nu al met Zlatan Ibrahimovic

De een bezong hem op een spandoek als zoon van God, de ander is dankbaar voor zijn vertrek. Maar eerder dan Ajax lief is, keert Zlatan Ibrahimovic terug in de Arena....

Hoe verdeeld de meningen ook zijn, Ibrahimovic is een cultvoetballer, wiens uit het circus geleende passeertrucs steeds vaker de effectiviteit zelve zijn.

Als trainer van AC Milan en AS Roma verloor trainer Fabio Capello van Ajax, maar nu is hij met zijn geroutineerde, klasserijke Juventus favoriet in de confrontatie tegen de jonge, talentvolle club uit Amsterdam.

Twee seizoenen geleden, na de nederlaag met AS Roma, verkondigde Capello dat Ajax slechts twee écht grote voetballers telde. Hij kocht ze allebei: eerst Chivu voor Roma, onlangs Ibrahimovic voor Juve. Zo regeert het grootkapitaal over het voetbal.

Italië dweept al met Ibrahimovic alvorens hij zijn stempel op het spel heeft gedrukt. Zo is het altijd gegaan. Immer is hij veelbeproken geweest. Geliefd om zijn technische kwaliteiten en flamboyante karakter, omstreden door wangedrag en wisselvalligheid.

Dat was al zo in Malmö, getuige de Zweedse documentaire die deze week werd getoond. Gevoelens zijn van de gezichten van ploegmakkers af te lezen: bewondering, ergernis, jaloezie ook. Hij is jong en speciaal, hij vindt zichzelf de beste en diep in hun hart weten de anderen dat hij gelijk heeft.

Op de laatste dag van de transferperiode verkocht Ajax hem voor zestien miljoen euro aan de eerste groepstegenstander. Dát was wat, zeker toen de beoogde opvolger Koné niet door de keuring kwam. Uit protest bestijgt de F-side de tribune tien minuten na de aftrap, zo ging het verhaal.

'Complete onzin', aldus bestuurslid Erwin van de Onafhankelijke Fanclub Ajax. 'Sensatiezoekerij. Onze onvrede betreft ook niet zozeer de persoon Zlatan, maar het feit dat ons voor het seizoen een worst is voorgehouden. Een spraakmakende speler is weg en niemand komt terug.'

Wim Veerman van vak 115 echter prijst de dag waarop Ibrahimovic is verkocht. Slaan, tegenstanders bewust blesseren, dat hoort gewoon niet bij het gedrag van een Ajacied. Veerman roept elleboogstoten in herinnering tegen Schoenmakers van FC Groningen, Hoftun van Rosenborg, De Nooijer van Feyenoord, Konterman van Vitesse.

'Ik heb me ook wel eens mateloos geërgerd aan Van Basten, maar die had opeens weer een paar briljante acties.'

Ja, ook Zlatan was soms fenomenaal, maar te weinig. Op de schaal van spitsen die Veerman sinds 1963 aanschouwde, toen hij met zijn opa in De Meer Ajax - de Volewijckers bezocht met Cruijff in een voorwedstrijd, zou hij de Zweed misschien op plaats tien zetten, achter mannen als Kieft en Bosman.

Die deden immers waarvoor een spits wordt betaald: veelvuldig scoren. Zlatan maakte 47 doelpunten in 109 duels. Dat is een matig moyenne voor een aanvalsleider van Ajax.

Daarbij komt dat Veerman liever een spits uit de buurt ziet. De commercialisering en internationalisering van het voetbal staan hem tegen. Liever is hij op de Toekomst, het jeugdcomplex, 'waar je gras kunt ruiken in plaats van beton'. Hij hoopt op een spoedige entree van jongeling Ryan Babel, want Wesley Sonck is helemaal geen Ajax-voetballer. 'Ik neem voor lief dat het dan even wat minder gaat.'

Vandaag zal hij beleefd klappen als Zlatan zijn entree maakt. De vraag is hoe de massa reageert. Trainer Koeman: 'Ik ga ervan uit dat onze supporters hem op een normale manier begroeten, al weet ik dat dat wel eens moeilijk is in het huidige voetbal.'

Capello: 'Spanningen tussen spelers zijn normaal. Op het veld bepaalt de scheidsrechter hoever ze kunnen gaan.'

Ibrahimovic trainde gisteren met de selectie van 26 man van Juventus in de Arena, onder wie sterren als Nedved, Trezeguet, Del Piero, Thuram en Buffon. Hij begint op de bank en krijgt vermoedelijk speeltijd.

De Gazzetta dello Sport schreef deze week al lovende verhalen, zoals ook de Nederlandse media uitpakten toen het duo Beenhakker-Adriaanse hem naar Amsterdam haalde in 2001. 'Dames en heren, hier is voor u een ware kampioen', formuleerde de roze sportkrant. Capello noemde hem een zegen voor de Serie A, de familie Agnelli spinde van tevredenheid op de tribunes van het stadion in Brescia, waar Ibrahimovic zondag inviel en scoorde.

Del Piero: 'Bij Ajax was hij het aanspeelpunt. Het is niet makkelijk zo'n figuur te vervangen.'

En doelman Buffon, die tijdens Euro 2004 een wonderlijke lob van de Zweed in zijn doel zag vallen: 'Het is een geruststelling dat we hem aan Ajax hebben ontfutseld. Mét hem spelen is heel wat beter dan tégen hem.'

Meer over