Update

Justitie VS klaagt veertien verdachten aan

De Amerikaanse justitie klaagt veertien verdachten aan in het grote omkoopschandaal rond de FIFA. Negen van hen zijn lid van de wereldvoetbalbond.

VLNR, boven eerst: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo and Jose Maria Marin. Beeld AFP
VLNR, boven eerst: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo and Jose Maria Marin.Beeld AFP

Zeven verdachten zijn vandaag in Zürich gearresteerd. Het zijn Jeffrey Webb, een van de vicevoorzitters van de wereldvoetbalbond, Jose Maria Marin (voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) en de FIFA-leden Eduardo Li (Costa Rica), Eugenio Figueredo (Uruguay), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden) en Rafael Esquivel (Venezuela). Onder de verdachten behoort ook Jack Warner (Trinidad en Tobago), die in 2011 uit de FIFA stapte toen zijn naam in een groot omkoopschandaal viel.

De verdachten zouden vanaf de jaren negentig voor meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals. Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, behoort niet tot de verdachten. De arrestaties in Zwitserland volgen na een drie jaar durend onderzoek van de Amerikaanse federale recherche FBI.

De Amerikaanse justitie beweert al langer over zes schuldbekentenissen te beschikken. Charles Blazer, oud-secretaris van de Concacaf, en José Hawilla, directeur van een groot sportmarketingbureau met een hoofdkantoor in Brazilië, hebben toegegeven.

,,We zijn getroffen door hoe lang deze corruptieve manier van zakendoen al bezig is en hoe bijna elk onderdeel van de FIFA erin betrokken is'', zei procureur-generaal Loretta Lynch van Amerikaanse justitie. ,,Elk element van de federatie is ermee besmet, het was gewoon hun manier van zakendoen. Het lijkt alsof deze corruptie is geïnstitutionaliseerd. Een geliefde sport als voetbal verdient een betere organisatie. Deze aanklacht is niet het laatste hoofdstuk in ons onderzoek."

Meer over