REPORTAGE

Judoka Polling rekent af met haar spook

Van faalangst geen spoor meer bij Kim Polling, de judoka uit Oostvoorne die als 13-jarig meisje haar 125 kilo wegende vader kon optillen. Vrijdag veroverde ze haar derde Europese titel op rij.

John Volkers
Kim Polling (rechts) wint de EK-finale vrijdag met ippon van de Duitse Laura Vargas-Koch. Beeld Ad Nuis
Kim Polling (rechts) wint de EK-finale vrijdag met ippon van de Duitse Laura Vargas-Koch.Beeld Ad Nuis

Als er een nieuwe geest in Kim Polling is gevaren, dan is dat een uiterst frisse, een gretige, een onbevreesde vooral. De judoka uit Oostvoorne lijkt het spook te hebben afgeschud dat haar het voorbije jaar in de greep heeft gehad. Een van de grootste afrekeningen had vrijdag plaats, toen zij in Azerbeidzjan voor de tweede maal haar Europese titel prolongeerde.

Polling (24) had voor het verslaan van haar vier tegenstandsters in totaal 4 minuten en 39 seconden nodig. Zij had er, in het maximale geval, 16 minuten over mogen doen. Alle vier partijen eindigden in ippon (vol punt) voor Polling. Driemaal duwde ze haar opponent tegen de grond voor een bankschroefachtige houdgreep van 20 seconden.

Afrekening

In de halve finale, tegen de Duitse Szaundra Diedrich, deed de explosieve Polling haar geliefde tilworp, de 'ura nage'. Ze nam over, toen ze bij de nek gegrepen werd. Diedrich had gewaarschuwd moeten zijn. Bij de tweede poging gooide de Nederlandse de spartelende Duitse met een fraaie boog op de rug. Het spectaculaire duel uit de halve eindstrijd duurde, zuivere speeltijd, 43 seconden.

Niemand judode vrijdag met zo veel vertoon van macht als de blondine uit het hoge noorden, dochter van een stevige houtzager. Polling stapte de mat op, alsof ze met de hele wereld wenste af te rekenen. Er was ook wat af te rekenen.

Na de mislukte WK van vorig jaar in Tsjeljabinsk, waar ze door faalangst en tatamivrees werd getroffen, had de frisse meid plaatsgemaakt voor een meisje dat in de hoek was gekropen. Ze dacht in haar donkerste momenten aan stoppen. Het moeten onwerkelijke gedachten zijn geweest voor de pabostudente die in 2013 en 2014 de sterkste van Europa was.

Azerbeidzjaanse president zit Elmont in de weg

De vertraagde entree van de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev heeft judoka Dex Elmont vrijdag de reële kans op Europees brons gekost. De Europees kampioen van 2014 was al in de zaal voor zijn partij tegen de Belg Dirk Van Tichelt toen het schema van het toernooi werd omgegooid omdat de president nog niet binnen was. Die wilde per se de blinde reus Ilham Zakijev de paralympische klasse boven 90 kilogram zien winnen. Voor die voorrangsregeling moesten Elmont en Van Tichelt (tot 73 kilogram) buigen. Zij mochten de zaal van de Heydar Alijev Arena niet meer uit. In Bakoe gaan alle deuren op slot als de president zijn entree maakt. Het lange wachten verknalde de al zeer opgerekte judodag van Elmont. Hij verloor, gehinderd door een handblessure, in de kwartfinale van de latere kampioen Sagi Muki uit Israël. Zijn medaillekans via de herkansingen strandde op de Belg Van Tichelt. In het klassement bereikte de Nederlander de vijfde plaats.

Chemie

In het voorjaar kwam ze tot zichzelf. Niemand uit haar begeleiding wil zeggen hoe ze Polling weer op de rails hebben gekregen. De coach werd geruild. Marjolein van Unen werd Maarten Arens. Het ging over chemie die er niet meer zou zijn tussen coach en pupil. Die dingen gebeuren in de topsport.

Het zal ook niet de hele wereld uitmaken wie er bij Polling aan de kant zit. In de halve finale verving Mark Earle Maarten Arens, die het even druk had met Dex Elmont. Earle had een rustig minuutje. Polling gaat toch wel haar gang. Voor de enkele aanwijzing van de kant heeft ze een L en een R op de handen geschreven. Polling moet nadenken om het verschil tussen links en rechts te kennen. Daar is in een wedstrijd geen tijd voor.

Kim Polling is een intuïtieve judoka die puur op haar gevoel acteert. Haar onvoorspelbaarheid is haar kracht op de tatami. Het kan ook haar zwakte zijn.

Kim Polling met haar gouden medaille op de Eurospelen. Beeld getty
Kim Polling met haar gouden medaille op de Eurospelen.Beeld getty

Sterkste van haar categorie

Vrijdagavond was het allemaal hosanna. Na het gouden succes kwamen vader Sikko en moeder Karin naar de catacomben. Vader, een reus, vertelde over zijn dochter die toen zij 13 jaar oud was, hem had opgetild. Pa had last van de knie en zat op de schommel. Dochter tilde de man van 125 kilo op.

Wie dat verhaal hoort, zal voortaan begrijpen dat deze vrouw de sterkste van haar categorie is. Ze mag een wonderkind worden genoemd. Zij houdt er ook van die kracht tentoon te spreiden. Het liefst had ze de finale tegen Vargas-Koch, een herhaling van 2014, met haar tiltechniek gewonnen.

Vargas was op haar hoede. Polling: 'Als ze me in de nek pakt, dan gaat ze omhoog. Dat wist ze. Ze heeft altijd van me verloren. Ze judode vervolgens heel statisch en dan kan ze toch ook niet werpen.'

Plezier

Waarna de Nederlandse opnieuw tot de houdgreep besloot. Ze kreeg sms'jes van vriendinnen die zich afvroegen of ze van tactiek was veranderd. 'Ik ben juist een aanhanger van staand judo. Ik wil gooien.'

Polling ontving twee gouden medailles voor haar ene succes: de plak voor de Europese titel en het even glanzende exemplaar voor de overwinning bij de Europese Spelen. Het trotst was ze toch op haar derde Europese titel op rij. Ze zei niemand te kennen die dat geleverd had. 'Edith Bosch is twee keer twee jaar achtereen Europees kampioen geworden. Niet drie keer op rij.'

Waarna het fenomeen vertelde dat zij deze dag het spook van de psychische verwarring verder achter zich gelaten had. Ze had plezier gehad. 'Ik ben een beetje de nieuwe, oude Kim.'

Meer over