Judoka Kim Polling breekt plots met bondscoach

Judoka Kim Polling moet ruim een jaar voor de Spelen van Rio de Janeiro op zoek naar een nieuwe coach. De tweevoudig Europees kampioene wordt niet langer bijgestaan door bondscoach Marjolein van Unen, na een plotse breuk waarover beiden zo min mogelijk kwijt willen.

Mark Misérus
Kim Polling. Beeld afp
Kim Polling.Beeld afp

Polling gaat spoedig in gesprek met de judobond over een nieuwe coach. Bij de Grand Slam in Bakoe wordt ze vandaag begeleid door mannenbondscoach Maarten Arens, maar dat betreft een eenmalig experiment.

Van Unen krijgt als vrouwenbondscoach nog wel met Polling te maken. Ze wil niet reageren op de breuk, maar zegt in een persbericht van de judobond: 'De chemie is op dit moment weg. Kim en ik hebben een andere visie op weg naar de beste prestaties. We gaan ons uiterste best doen om Kim op het hoogste podium te houden. Want dat zit er zeker in.'

Polling was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. In hetzelfde persbericht zegt ze: 'Ik heb veel te danken aan Marjolein. Samen met de technische staf bekijken we nu de juiste vervolgstappen in mijn carrière.'

Bakoe

De 24-jarige Polling keert na vijf maanden terug op de mat in Bakoe, waar de nodige kwalificatiepunten zijn te verdienen voor de Spelen van volgend jaar. De mondiale nummer 1 tot 70 kilo geldt normaliter als een van de favorieten voor olympisch goud, hoewel ze met even hoge verwachtingen vorig jaar aan het WK in Rusland begon.

In Tsjeljabinsk was ze haar zenuwen echter amper de baas en verloor ze de partij om het brons. Polling had zichzelf te veel druk opgelegd, vertelde ze onthutst. Van Unen kon die dag niet doordringen tot Polling, die volgens haar zou zijn beïnvloed door 'omgevingsstress'. Ze wilde die uitspraak niet toelichten, al erkent ze nu dat Polling en zij sinds het WK nooit meer op één lijn zijn gekomen.

undefined

Meer over