Judobond: we hebben alles gedaan voor Franssen

Er zijn volgens de Judobond Nederland genoeg handreikingen gedaan aan judoka Juul Franssen om haar in de nationale topsportselectie te houden. Het 'treffen van maatwerkoplossingen' is de primaire verdedigingslijn van de judobond voor het kort geding dat door Franssen is aangespannen.

John Volkers
Juul Franssen. Beeld epa
Juul Franssen.Beeld epa

De Limburgse, die weigert naar het Nationaal Trainingscentrum van Papendal over te stappen, wil via de rechter uitzending naar grote toernooien afdwingen.

Na de aankondiging van de rechtszaak, er is nog geen dagvaarding, kwam de judobond dinsdag met een een opsomming van alle stappen die zijn gezet in de richting van Franssen. Op de door haar juriste, Hetteke Frima, aangekaarte rechtsvraag ('uitzending naar toernooien zou altijd afhankelijk moeten zijn van iemands sportprestaties, niet van de locatie waar je traint') is de judobond niet ingegaan.

Volgens de bond is er sinds januari 2016 alles aan gedaan om Franssen ter wille te zijn. Knelpunten zijn 'zorgvuldig en tijdig' opgelost. Hulp bij problemen met haar studieschuld, 37 duizend euro in het slechtste scenario, en de pogingen van de bond om persoonlijke coach Mark van der Ham en krachttrainer Hans Kroon naar Papendal te halen, zijn volgens de directeur topsport Henry Bonnes daarvan de bewijzen.

De nummer zes van de wereld in haar gewichtsklasse vindt de inspanningen van de bond onvoldoende en hecht eraan bij Budokan in Rotterdam te blijven trainen. Met die weigering plaatste zij zich buiten de nationale topsportselectie. Die is, gaf Bonnes in een toelichting toe, de toegangspoort tot de grote toernooien. 'Maar we hebben het met Juul tot nu toe alleen over haar deelname aan de nationale trainingen in Papendal gehad, niet over EK of WK', aldus Bonnes.

Het nieuwe trainingscentrumin Papendal staat centraal in de herstructurering van het Nederlandse judo. In de voorbije drie jaar werd op twee WK-toernooien en de Olympische Spelen telkens één bronzen medaille gehaald. Het werd als een dieptepunt ervaren.

Bonnes: 'Wij moesten de kwaliteit van de trainingen omhoog brengen. Daarvoor moet de judoka met de besten sparren. Judo is een individuele sport, maar je traint als team. We hebben het over het belang van het collectief tegenover de eenling die niet wil. En die we tot en met het WK van dit jaar maatwerk hadden aangeboden.'

Na drie jaren van uitstel werd in juni 2015 besloten tot centralisering in Arnhem. Daar zijn na het informele startschot na de Spelen van Rio 2016 vijftig judoka's verzameld. Zij trainen in de nieuwgebouwde Ruskahal, vernoemd naar de tweevoudig olympisch kampioen van 1972. De dojo wordt vandaag officieel geopend. De bond stuurde dinsdag het persbericht over Juul Franssen met de aantekening dat er bij de Ruska-opening geen vragen over gesteld mogen worden.

Volgens haar woordvoerder Frima brengt Franssen een principiële kwestie voor de Utrechtse rechter. De judoka is met haar keuze voor een eigen route uitgesloten van toernooien en van ondersteuning. Haar A-status, ofwel haar inkomen via de stipendiumregeling, is beeindigd.

Lees meer over de strijd van Juul Franssen tegen de Judobond

Juul Franssen voelt niets voor verplichte centrale training op Papendal
Een groot deel van de judoka's die over vier jaar een medaille moet halen, ziet het niet zitten om op Papendal te gaan trainen. Wie niet wil trainen op het nationale sportcentrum wordt uit het programma van de bond gehaald. Juul Franssen is een van hen (+).

Niet trainen op Papendal? Dan voor straf uit de selectie!
In januari overweegt Franssen de ongewone maatregel van de Judobond om sporters uit de nationale selectie te zetten aan te vechten bij de rechter. Ze wordt gesteund door vakbond NL Sporter (+).

'Straf voor judoka Juul Franssen gaat veel te ver'
Juristen scharen zich aan de zijde van Franssen (+). Zij vinden de straf van veel te ver gaan. De juristen vinden dat de bond niet kan eisen dat een judoka op Papendal traint en denken dat de rechter de judoka gelijk zal geven als ze haar uitsluiting aanvecht.

Niet trainen in Papendal betekent geen deelname internationale wedstrijd
Franssen is niet de enige judoka die getroffen wordt door de beslissing van de Judobond om op Papendal te gaan trainen. Lees hier een analyse over het besluit (+).

Judowereld verdeeld: samen naar Papendal of alleen verder?
Twee judoka's, twee visies op het controversiële trainingsregime dat de judobond oplegt. Wereldkampioen junioren Do Velema (21) weigerde op Papendal te trainen en verkaste naar Kroatië. Supertalent Frank de Wit (21) gelooft juist heilig in de centrale aanpak. Zij vertellen aan de Volkskrant over hun keuzes (+).

Meer over