Update

Jordan Spieth van start tot finish op kop

De 21-jarige Amerikaan Jordan Spieth heeft de 79ste editie van het Masters Tournament gewonnen, de eerste major van het golfseizoen. Spieth, vorig jaar tweede, leidde het toernooi van start tot finish en hield de Engelsman Justin Rose en drievoudig kampioen Phil Mickelson met vier slagen achter zich.

null Beeld afp
Beeld afp

De 21-jarige Spieth zegevierde met een totaal van 270 slagen, achttien slagen onder par. Daarmee evenaarde de jonge Amerikaanse prof het record waarmee zijn illustere landgenoot Tiger Woods in 1997 zijn eerste Masters won. Woods was destijds met 21 jaar de jongste winnaar ooit van de prestigieuze major.

Spieth komt nu op de tweede plaats in dat rijtje van jongste winnaars. Als beloning voor zijn indrukwekkende prestatie mocht hij het bekende groene jasje aantrekken. Hij incasseerde bovendien een winstbonus van 1,8 miljoen dollar, omgerekend 1,7 miljoen euro.

Spieth nam op de eerste dag al stevig de leiding met een openingsronde van 64 slagen en de onverstoorbare Texaan liet de concurrentie in de rest van het toernooi nauwelijks dichterbij komen. Hij won na een slotronde van zeventig slagen met vier slagen voorsprong op zijn eerste belagers, de Engelsman Justin Rose en de Amerikaan Phil Mickelson.

Tiger Woods maakte een alleszins acceptabele rentree. De beroemde golfer, viervoudig winnaar van de Masters, speelde de afgelopen maanden geen toernooien en trainde om aan zijn spel te werken. Hij werd 'beloond' met de zeventiende plaats, dertien slagen meer dan Spieth.

De Noord-Ierse aanvoerder van de wereldranglijst Rory McIlroy herstelde zich van een stroeve start in de Masters en wist zich in het weekeinde op te werken in het klassement, maar ook hij kon Spieth niet bedreigen en eindigde als vierde op zes slagen van de winnaar.

De Nederlander Joost Luiten haalde de cut niet en werd vrijdag uitgeschakeld.

null Beeld afp
Beeld afp
Jordan Spieth Beeld ap
Jordan SpiethBeeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Augusta (VSt). Masters.
Eindstand: 1. Spieth (VSt) 270 slagen (-18), 2. Mickelson (VSt), Rose (Eng) 274, 4. McIlroy (NIe) 276, 5. Matsuyama (Jap) 277, 6. Casey (Eng), Poulter (Eng), Dustin Johnson (VSt) 279.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over