Jongens zijn niet welkom bij het skiklasje van olympisch kampioen Lindsey Vonn

Meisjes leren beter skiën zonder jongens, zegt de Amerikaanse olympisch skikampioene Lindsey Vonn. Dus geeft ze ze apart les in de Rocky Mountains.

Maartje van Hoek
Een klasje van de Ski Girls Rock. Beeld RicMorenoContro
Een klasje van de Ski Girls Rock.Beeld RicMorenoContro

Een skileraar met een groene pluchen hanenkam op zijn helm racet over de blauwe piste Riva Ridge. In zijn kielzog skiet een clubje van vier jongens, niet ouder dan 10 jaar, roekeloos zigzaggen op topsnelheid tussen de dennenbomen van het exclusieve skigebied in de Rocky Mountains bij Vail, Colorado. Met een smak belandt het laatste skistudentje op de grond. Zijn linkerski blijft haken achter een tak. Pats, gezicht in de sneeuw. Iedereen lacht, ook de skileraar. Hij gooit een sneeuwbal naar het hoofd van zijn pupil. 'Get up, geen tijd te verliezen,' zegt hij. En weg is de sliert durfals, allemaal de linkerski in de lucht, op topsnelheid en in een rechte lijn richting het dal. De gevallen jongen zoekt zijn spullen bij elkaar, klikt de ski onder en vertrekt ook.

Kathleen Cope, skileraar uit Vail, rolt met haar ogen en zucht. 'Wij doen dit soort dingen niet', zegt ze rustig tegen haar vier leerlingen, 'want wij zijn meisjes. Deze jongens gaan snel, maar kunnen eigenlijk helemaal niet skiën. Dat zag je zojuist. Wij weten beter.' Daarna legt ze haar pupillen het belang van de skistokken uit. 'Jongens gebruiken hun stokken niet. Maar voor een goede skiër zijn stokken juist nuttig om nog veel beter te worden.'

De meisjes zijn ervaren wintersporters in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Ze skiën achter Cope aan. 'Prik je stok in de sneeuw, draai je lijf er omheen', 'prik, draai, prik, draai'. De blauwe piste is leeg, de jongens nergens meer te bekennen. Het is nog vroeg in de ochtend. Emma, Alyssa, Devin en Isabella zijn om 08.30 uur door hun ouders beneden in het dorp naar skiles gebracht. Ze namen samen met juf Cope 'Gondola One' naar boven. De wind is ijzig koud. De meisjes skiën parallel, vlot en heel keurig. De blauwe piste is voor hen een eitje. Ze hebben alles onder controle. 'Meisjes kunnen echt beter leren skiën als ze zonder jongens zijn. Ze hebben respect voor elkaar', zegt Cope.

Skiën zonder jongens

Het is in een notedop wat olympisch skikampioen Lindsey Vonn (30) drie jaar geleden bedacht. Meisjes, vindt Vonn, leren veel beter skiën als er geen jongens in de buurt zijn. Daarom richtte ze de Ski Girls Rock academie op, als onderdeel van de plaatselijke Lionshead Ski & Snowboard School in haar woonplaats Vail in Colorado. De leraressen (nooit mannen) dragen een roze button op hun blauwe skipak en geven alleen les aan meisjes, niet meer dan vier per klasje. Speciale lessen zijn het, die draaien om wat in de Verenigde Staten 'empowerment' van jong talent heet. Alleen meisjes tussen de 7 en 17 jaar mogen meedoen aan de lessen. Zij hebben volgens Vonn in deze bijzondere, soms onzekere levensfase meer individuele aandacht nodig om hun talent volledig tot z'n recht te laten komen. Zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen en de techniek onder de knie kunnen krijgen.

Lindsey Vonn is geboren in de Amerikaanse staat Minnesota, maar skiet al jaren in Vail. Haar familie verhuisde in de jaren negentig naar het dorp, zodat Vonn kon trainen. Trainers werkten aan haar techniek en zelfvertrouwen. De jonge tiener werd hier een vrouw. Ze won twee olympische medailles en werd twee keer wereldkampioen. Een keer op de reuzeslalom, een keer op de reguliere afdaling.

Voor de bezoekers van Vail is Vonn een icoon. Een indrukwekkend lange zwarte afdaling is naar haar vernoemd. Op het raceparcours kan de ervaren skiër voor 6 dollar een tijd neerzetten en die vergelijken met die van Lindsey. In het dorp hangen overal posters en foto's van de olympisch kampioene. Er is hier overigens ook een piste vernoemd naar Gerald Ford, simpelweg 'the 39'. De 39ste president van Amerika kwam vaak in Vail, maar zijn afdaling is een laffe blauwe piste die iedere beginnend skiër met zijn ogen dicht kan.

Voormalig olympisch skikampioen Lindsey Vonn. Beeld getty
Voormalig olympisch skikampioen Lindsey Vonn.Beeld getty

Droomvrouw

Voor de vier meisjes die les krijgen van Cope is Vonn een droomvrouw. Ze willen allemaal skiën zoals zij. Dit zijn geen prinsesjes, het zijn fanatieke skiërs. Isabella uit het New Yorkse Westchester won vorig jaar tijdens haar jaarlijkse vakantie in Vail de loterij om een raceticket en mocht een maand later terugkeren voor een race tegen Vonn. Vader, moeder, Isabella en tweelingzus Devon stapten in het vliegtuig en vlogen vier uur naar Colorado, speciaal voor de race. Isabella won in 2 minuten haar race van kampioen Vonn. 'Dat deed Lindsey expres. Ze liet iedereen winnen.' De tweeling wil nooit meer les met jongens in de klas. 'Tijdens deze lessen leren we veel meer. En met de juf kunnen we grapjes maken die alleen meisjes begrijpen. Wij kunnen ons beter concentreren als er geen jongens zijn. De juf heeft oog voor ons en de problemen die we op onze leeftijd kunnen hebben', legt een van de twee uit. De vader van de 10-jarige Alyssa uit New Jersey meldt zich bezorgd bij de juf. Hij komt twee keer per jaar met zijn dochter naar Vail om te skiën. 'Ik begrijp er niets van', zegt hij. 'Vorig jaar skiede ze in mijn kielzog van de meest steile pistes. En nu wil niet meer, ze zegt dat ze bang is. En haar techniek is ook niet meer wat het is geweest.' De skilerares knikt en zegt streng tegen de vader: 'Op deze leeftijd gebeurt in een meisjeslichaam van alles. Daar moet u als ouder rekening mee houden. Het kan zijn dat Alyssa zich meer bewust is geworden van haar lijf en daarom banger is dan vorig jaar. Laat de techniek maar aan ons over.' Terwijl de vader afdruipt, gaat Cope met de meisjes de lift in.

De meisjes mogen skiën tussen de naaldbomen van Porcupine Forest; ze gaan zo susnel dat de skilerares ze nauwelijks kan bijhouden. De bomen staan dicht op elkaar, een kinderlijf zigzagt hier makkelijker doorheen dan een volwassen vrouw. 'Zak door je knieën, benen bij elkaar, ski's tegen elkaar', roept Cope. Tjak tjak tjak, de meisjes skiën prachtig en vallen nooit. Ook Alyssa skiet foutloos - ze heeft een indrukwekkende techniek voor een 10-jarige. Maar belangrijker: ze hebben pret. 'Het is niet onze bedoeling van deze meisjes professionele skiërs te maken', zegt Cope. 'Iedereen kan meedoen met Ski Girls Rock. Beginnende skiërs en ervaren meisjes.' Vandaag perfectioneert Cope de paralleltechnieken van de vier. De 10-jarige Emma uit New Jersey: 'Ik heb drie broertjes. Sinds ik geen les meer met ze samen heb, ski ik ze er allemaal uit. Ik ben een winnaar.'

Een skiles voor meisjes. Beeld thomas H. Green
Een skiles voor meisjes.Beeld thomas H. Green

Olympisch goud

Vail is een gebied voor winnaars. Iedereen is trots op Vonn, en op Michaela Shiffrin (19), die ook uit Vail komt en in Sotsji olympisch goud won. De afdaling Golden Peak, te zien vanuit het dorp en dag en nacht verlicht, is de berg waar het skiteam van de VS regelmatig traint. Bij elke skilift staan fotografen; ze scannen de skipas en maken van iedereen een foto, met op de achtergrond de indrukwekkende vallei. Elke avond, als de laatste lift is gesloten, komt de mail van Epicmix Academy binnen met vakantiefoto's, de genomen skiroutes en het aantal op de piste afgelegde mijlen en de gemiddelde snelheid van de skiër. You did great, staat er boven - hoe hard of zacht je die dag ook hebt geskied. In het après-skicafé The Red Lion vergelijken skiërs tijdens het bier drinken hun scores.

Voor de meisjes van skilerares Cope is het hun laatste skidag. Ze hebben geleerd een piste in te schatten voor ze gaan bewegen, vertelt Cope. 'Ze beheersen de techniek voor een zwarte piste. Deze meisjes zijn allemaal zeer getalenteerd.'

'Voor ik naar beneden ga, denk ik steeds: hoe zou Lindsey Vonn deze piste aanpakken', zegt Alyssa. Samen met skilerares Cope gaat ze op de laatste lesdag de hele dag oefenen op de zwarte piste. Zodat ze haar, ietwat kritische, vader kan meenemen naar deze bijzondere plek. 'Ik wil hem laten zien dat ik nergens bang voor ben.'

Afdaling bij Golden Peak in Vail. Het skiteam van de VS traint hier regelmatig. Beeld RicMorenoContro
Afdaling bij Golden Peak in Vail. Het skiteam van de VS traint hier regelmatig.Beeld RicMorenoContro
Vail telt 193 pistes. Beeld RicMorenoContro
Vail telt 193 pistes.Beeld RicMorenoContro

Wat & Hoe

Ski Girls Rock by Lindsey Vonn breidt dit seizoen uit van Vail naar Breckenridge, Colorado en Mount Brighton, Michigan. Alleen voor voor meisjes tussen 7 en 17 jaar, 375 dollar per dag.

Slapen in Vail: vanaf 250 dollar per nacht (Holiday Inn, niet aan de piste). Een skipas voor Vail en vier andere resorts: 726 dollar voor zes dagen. Skihuur: vanaf 40 dollar per dag. vail.com

Vail ligt op 2.500 meter hoogte, telt 193 pistes en de hoogste lift eindigt op 3.527 meter. Het dorp ligt op 2 uur rijden van Denver, Colorado. Met verwarmde trottoirs is Vail het chique zusje van skidorpen Beckenridge, Beaver Creek en Keystone in de Rocky Mountains. Vail heeft zeven 'bowls', bergkommen vol zwarte pistes.

Meer over