Jonge acteur één dag in de rol van Dirk Kuijt

Op het eerste officiële NK Voetvolley steelt acteur Michiel Huisman de show, als vervanger van Feyenoordspits Dirk Kuijt. 'Meesterlijk! Echt een topdag, dit.'..

Van onze verslaggever Charles Bromet

Het zal hem waarschijnlijk nooit meer gebeuren dat hij als vervanger van Dirk Kuijt het veld betreedt – ook al is niet gras, maar zand de ondergrond – dus vergeef hem de brede grijns op zijn gezicht. 'Meesterlijk' vindt acteur Michiel Huisman het dan ook dat hij op deze zondag aan de zijde van Patrick Zwaanswijk voetbalt op de eerste officiële NK Voetvolley.

Hoe gaat zoiets? Je bent een nieuw gezicht in de Nederlandse filmwereld met rollen in Volle Maan (2002), Phileine zegt sorry (2003) en Floris (2004 en momenteel in de bioscoop) en hebt een broertje (Dustin) voetballen bij profclub Haarlem. Dát is dus nog niet genoeg.

Laat dat broertje nu toevallig studeren aan de Johan Cruijff University en als slot van zijn stage de NK Voetvolley mogen organiseren in Aalsmeer. Als Feyenoordspits Kuijt dan afbelt, omdat zijn dochter wordt gedoopt en de festiviteiten daaromheen wat zijn uitgelopen, denk je natuurlijk meteen aan je bloedeigen broer als vervanger.

Kan natuurlijk ook wel aardig ballen, die Michiel. 'Ik speel twee, drie keer per week voetvolley en kan best redelijk mee met dit niveau, al zal het nooit meer voorkomen dat ik Kuijt mag vervangen', zegt Huisman die zojuist met 15-8 heeft verloren van Richard Witschge en zijn Braziliaanse partner. 'Ja, we hebben ouderwets op ons flikker gehad.'

Niettemin dringt gelegenheidsduo Huisman-Zwaanswijk door tot de halve finale in de vip-groep van een toernooi dat volgens organisator Guido Albers het begin zou moeten zijn van een enorme toeloop op deze in Nederland (nog) nauwelijks serieus genomen sport. 'Ik kan adverteren wat ik wil, er hoeven hier geen beveiligingsmensen voor de poort te staan', realiseert hij zich.

Albers is de geëngageerde intitiatiefnemer van de NK en tevens eigenaar van accommodatie The Beach in Aalsmeer, tenminste het deel waar wordt gevoetvolleyd. In 2003 nam hij samen met oud-voetballer John van den Brom deel aan het officieuze WK, waar het tweetal als negende eindigde. Albers: 'Er deden acht Braziliaanse teams mee en die hebben de plaatsen één tot en met acht keurig onderling verdeeld.'

En daar weigert hij zich dus bij neer te leggen. Verliezen van Brazilianen, oké, moet kunnen. Maar liever léért hij van Brazilianen. Daarom ontvangen de speciaal overgevlogen balkunstenaars Odilon en Marcelo sinds vorig jaar een invitatie voor de toernooien in Nederland.

Kunnen ze het publiek mooi warm maken voor de sport en beiden zijn tevens aangesteld als bondscoach van het Nederlands team. Hun vluchten worden vergoed door Players United – de organisatie die Albers in maart 2004 oprichtte en vanaf 8 januari onder andere de belangen behartigt van de oudinternationals.

'Ze krijgen een vergoeding van 75 euro per dag en slapen nu toevallig bij mij thuis. Mijn vrouw is toch even op reis', zegt Albers nadat hij met doelman Serge van den Ban net een vriendschappelijke partij heeft gewonnen van de Ajacieden Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

Natuurlijk vindt hij dat best geinig, maar: 'In 1998 heb ik de finale samen met Van den Brom gewonnen, van Marco van Basten en Frank de Boer. Dát blijft net even wat langer hangen.'

Albers heeft niet de verwachting dat voetvolley in Nederland daadwerkelijk van de grond zal komen. Er is een amateurcompetitie, waaraan dertig teams deelnemen, maar het gebrek aan faciliteiten staat een definitieve doorbraak vooralsnog in de weg.

Dus zal het voorlopig wel beperkt blijven tot incidentele toernooien, waar een toevallige passant als Michiel Huisman zomaar de halve finale kan binnenwandelen. Wie de jonge acteur overigens als voetballer aan het werk wil zien moet nog even geduld hebben, want de film Johan (van regisseuse Nicole van Kilsdonk) komt pas in september uit.

'Maar laat je niet misleiden door de titel, want de film gaat niet over Cruijff', vertelt hij. 'Ik speel Johan, de jongste uit een Texels gezin van elf kinderen en kan erg goed voetballen, maar kies liever voor een carrière in de muziek.'

En laat die verhaallijn nu akelig dicht bij zijn eigen leven komen. Maar nu moet hij echt door, want de volgende wedstrijd tegen assistent-bondscoach Rob Witschge staat op het programma.

Huisman: 'Echt een topdag, dit.'

Meer over