Jong Oranje zet forse stap op weg naar Sydney

Jong Oranje heeft dinsdagavond in Herzlia met 1-0 gewonnen van Jong Israël. Bondscoach Han Berger was alleen tevreden over de uitslag....

Door de zwaarbevochten zege is de ploeg in groep 6 verzekerd van de tweede plaats achter Spanje. Nederland mag nu in november in een dubbele ontmoeting met een nog onbekende tegenstander proberen zich te plaatsen voor het EK in het voorjaar van 2000.

Naast Nederland strijden de negen groepswinnaars en nog zes (beste) nummers twee om acht tickets voor het EK. In de knock-outronde moet Oranje aantreden tegen een groepswinnaar. De vier beste landen van het EK gaan vervolgens door naar de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

'We hebben onze plicht gedaan door te winnen, dat was het allerbelangrijkste', zei Berger. Alleen van Spanje verloor zijn ploeg, kansloos. Met Oostenrijk, Cyprus en Israël rekende Oranje wel af.

Jong Oranje had gisteren niet alleen af te rekenen met de tegenstander, maar ook met de omstandigheden, die in het nadeel van Bergers ploeg waren. In Herzlia was het benauwd warm en in het Municipal Stadion zaten amper 150 toeschouwers.

De coach wilde dat niet als excuus aanvoeren voor het belabberde spel na de hervatting. 'Deze jongens spelen allemaal in de top en verdienen goed, dus moeten ze niet zeuren over dit soort dingen', stelt Berger.

In de eerste helft kreeg de Nederlandse ploeg volop mogelijkheden. Arnold Bruggink kreeg zelfs drie kansen. Israël speelde vanuit een gesloten verdediging puur op de counter. In de tweede helft was Oranje slordiger. 'Wij speelden te gemakzuchtig', aldus Berger.

Israël nam meer risico's en kreeg daardoor ook kansen terug te komen. Twee vrije schoppen belandden op de lat, doelman Mark Zegers (bij zijn club Excelsior nota bene reserve) moest in een-tegen-een-situaties een aantal keren optreden en arbiter Messina onthield Israël ook nog een strafschop.

Meer over