Jong Oranje wacht al twintig jaar op overwinning op Mannschaft

Jong Oranje wacht al ruim 20 jaar op een overwinning op de leeftijdsgenoten van Duitsland. De laatste zege op de jonge 'Mannschaft' dateert van 8 september 1992: 0-1. In totaal troffen beide landen elkaar 12 keer, daarvan won Jong Oranje er drie en vijf keer stapten de Duitsers als winnaar van het veld. Vier keer eindigde de mini-klassieker onbeslist.

De selectie van Jong Oranje tijdens de besloten training van vanmorgen. Beeld anp
De selectie van Jong Oranje tijdens de besloten training van vanmorgen.Beeld anp

De Duitse ploeg won 2 jaar geleden in Sittard de laatste confrontatie, met 3-1. Bij Jong Oranje speelden toen vijf spelers uit de huidige EK-selectie: Jeroen Zoet, Bram Nuytinck, Daley Blind, Leroy Fer en Jordy Clasie.

Duitsland doet voor de negende keer mee aan het EK en veroverde de Europese titel in 2009. De 'Mannschaft' wist zich vervolgens als titelverdediger niet te kwalificeren voor het toernooi van 2011. Donderdag staan Nederland en Duitsland op het EK in Israël voor de 13e keer tegenover elkaar.

Duitsland op jacht naar eerherstel
Jong Oranje treft donderdag op het EK in Duitsland een tegenstander die tot op het bot gemotiveerd is. Als Europees kampioen van 2009 wisten de Duitse beloften zich onder leiding van bondscoach Rainer Adrion niet te kwalificeren voor het EK van 2 jaar later. Die 'schande' werd op overtuigende wijze weggepoetst in de kwalificatiereeks voor het EK in Israël. Met 28 punten uit 10 wedstrijden en de doelcijfers 39-9 maakte Duitsland grote indruk.

'We hebben 2 jaar naar dit toernooi toegewerkt, we zijn blij dat we eindelijk kunnen beginnen', zei Adrion deze week in Tel Aviv. 'Hier moet het tot een hoogtepunt komen voor ons.' Zijn selectie zit op een paar 100 meter van Jong Oranje in een ander hotel langs de kust van de Middellandse Zee. 'Het strand is geweldig, maar we zijn hier niet om te feesten', aldus aanvoerder Lewis Holtby. 'We moeten het nu laten zien. Donderdag wacht ons meteen een kraker tegen Nederland, een heel belangrijke wedstrijd.'

Terwijl Jong Oranje al ruim een week in Israël verblijft om te wennen aan de warmte, bereidde Adrion zijn selectie op Cyprus voor op het EK. De 'Mannschaft' kwam begin deze week pas aan in Tel Aviv. Niet alleen in dat opzicht benaderen Nederland en Duitsland het toernooi anders. Waar de KNVB alle A-internationals die speelgerechtigd zijn voor het jeugd-EK heeft vrijgegeven aan bondscoach Cor Pot, moet Adrion het om uiteenlopende redenen doen zonder bekende namen als Ilkay Gündogan, Mario Götze, Julian Draxler, Toni Kroos en Marc-André ter Stegen. De Duitse bond DFB gaf namelijk de voorkeur aan de lucratieve oefentrip van het 'grote' Duitsland naar de Verenigde Staten.

'Dat heb ik samen met bondscoach Joachim Löw zo besloten', zei Adrion een tikkeltje diplomatiek. De bekendste speler in de Duitse selectie is nu 'Kapitän' Holtby, de middenvelder van Tottenham Hotspur. 'Lewis heeft door zijn transfer naar Engeland weer een stap gemaakt en is nog meer een persoonlijkheid geworden', aldus Adrion. 'Hij is zowel binnen als buiten het veld een leider. Met zijn voetballende kwaliteiten is hij voor ons heel belangrijk.'

Tegenvaller voor de Duitsers is dat Sebastian Jung en Jan Kirchhoff geblesseerd zijn afgehaakt in de voorbereiding. Kirchhoff, een talentvolle verdediger die na de zomer bij Bayern München gaat spelen, was achter Holtby de reserve-aanvoerder. Jong Duitsland bestaat vooral uit spelers die in de subtop van de Bundesliga regelmatig aan spelen toekomen. Adrion: 'We willen hier wedstrijden winnen en attractief voetbal spelen. Onze droom is de Europese titel.'

Meer over