Nieuws

Jong Oranje plaatst zich voor kwartfinale EK na 6-1 overwinning op Jong Hongarije

De voetballers van Jong Oranje hebben zich op het EK voetbal geplaatst voor de kwartfinales. In de laatste groepswedstrijd werd gastland Jong Hongarije met 6-1 verslagen. Door een gunstig gelijkspel in de wedstrijd tussen de twee groepsgenoten, eindigt Jong Oranje als groepswinnaar.

PSV’er Cody Gakpo (links) was de man van de wedstrijd met twee goals en een assist. Beeld Pro Shots / Paul Meima
PSV’er Cody Gakpo (links) was de man van de wedstrijd met twee goals en een assist.Beeld Pro Shots / Paul Meima

Voor aanvang van de laatste speelronde in groep A van het Europees Kampioenschap voor voetballers tot 21 jaar was nog van alles mogelijk: Jong Roemenië, Jong Duitsland én Jong Oranje maakten alle drie aanspraak op een plek in de kwartfinales. Maar slechts twee van de drie konden door.

Jong Oranje speelde de afgelopen week tegen beide twee concurrenten met 1-1 gelijk. Daardoor had het team plaatsing voor de knock-outfase niet meer in eigen hand. Het moest zelf zijn laatste wedstrijd tegen Jong Hongarije winnen, het liefst met een afgetekend verschil. Vervolgens moest het hopen dat Roemenië en Duitsland niet met 2-2 of nog meer goals zouden gelijkspelen.

Dinsdagavond kwamen alle wensen van Jong Oranje uit. Bij rust leidde het team tegen de leeftijdsgenoten uit Hongarije nog maar 1-0, maar in de tweede helft kwamen daar nog vijf doelpunten (en een tegentreffer) bij.

PSV-aanvaller Cody Gakpo toonde zich de man van de wedstrijd. Voor rust verzorgde hij bij de openingstreffer van Dani de Wit de assist. Na rust versierde Gakpo een strafschop, waaruit Myron Boadu de tweede treffer maakte. Zelf tekende Gakpo voor de 3-0 en – na een treffer van de Hongaren – voor de 4-1. Ook Sven Botman en Brian Brobbey troffen doel.

Duitsland en Roemenië kwamen in hun onderling duel niet tot scoren. Daardoor gaat Oranje als groepswinnaar naar de kwartfinale. Duitsland eindigt op doelsaldo als tweede, voor Roemenië zit het toernooi erop.

Genieten van het moment

Bondscoach Erwin van de Looi zei tegen de camera’s van de NOS dat zijn spelers gedaan hebben wat ze moesten doen. ‘Ons eerste doel is bereikt. We gaan door naar de volgende ronde. Hier kwamen we voor.’

Dat het de laatste week niet vanzelf was gegaan, wilde Van de Looi wel onderkennen. ‘We weten waar we mee bezig zijn. De eerste twee duels hebben we misschien wat minder gespeeld. Al vond ik de 1-1 tegen Duitsland nog wel iets om mee te leven. Maar Roemenië was onder de maat.’

In het beslissende duel ging volgens de bondscoach alles beter. ‘We hebben laten zien dat we een echt team zijn. Iedereen heeft heel veel werk verricht. Laat ons nu even genieten van het moment. Dan zien we straks wel hoe we het toernooi gaan voortzetten.’

Knock-outfase

Het EK in Hongarije en Slovenië is vanwege de coronapandemie in tweeën geknipt. De groepsfase wordt woensdag afgerond. Dan is duidelijk wie de volgende tegenstander van Oranje wordt: Denemarken, Frankrijk of Rusland.

De kwartfinales, halve finales en finale worden van 31 mei tot 6 juni gespeeld.

Meer over