Johan de Kock optimistisch over kansen Schalke '04; Inter zou al rond zijn met Ronaldo

Terwijl het elftal van Inter Milaan zich richt op het tweede treffen met Schalke '04, dat vanavond wordt gespeeld, lijkt het bestuur van de UEFA Cup-finalist een grote slag op de spelersmarkt te hebben geslagen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Met de transfer van Ronaldo zou in totaal 140 miljoen gulden gemoeid zijn. Van dat bedrag is ongeveer 100 miljoen gulden bestemd voor Ronaldo's huidige werkgever Barcelona. De Braziliaanse stervoetballer zou volgens de Italiaanse media bij Inter Milaan in vijf jaar veertig miljoen gulden kunnen verdienen.

Trainer Hodgson van Inter Milaan toonde zich aan de vooravond van de tweede finalewedstrijd tegen Schalke 04 minder gelukkig met de berichtgeving rond Ronaldo. Hij vreest dat het nieuws de rust in zijn ploeg verstoort. Inter Milaan moet vanavond tegen Schalke '04 een achterstand van 1-0 wegwerken.

Het Giuseppe Meazza-stadion in Milaan, dat aan 84 duizend toeschouwers plaatsbiedt, is voor de wedstrijd van vanavond al weken uitverkocht. Nog niet eerder viel de recette zo hoog uit als deze keer: meer dan 5,5 miljoen gulden vloeit er in de kas van de Italianen. De premies voor de spelers zijn op de reuzenwinst van de club afgestemd: bij het veroveren van de UEFA Cup ligt er voor iedere speler een premie van 100 duizend gulden klaar.

Inter Milaan won de UEFA Cup eerder in 1991 en 1994. De meest ervaren speler van de ploeg, Bergomi was er beide keren bij, hij maakt al zeventien jaar deel uit van Inters hoofdmacht. Maar sinds de komst van de schatrijke voorzitter Moratti is er veel veranderd bij de club. Hij bracht een nieuwe geldstroom op gang en hoewel Inter nooit erg terughoudend is geweest bij het aantrekken van nieuwe spelers, pakte Moratti de transferzaken met nog grotere voortvarendheid aan.

In de competitie maakt Inter nog aanspraak op de tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de Champions League. Als het de spelers gelukt zich voor dit elitetoernooi te plaatsen keert voorzitter Moratti nog eens 175 duizend gulden de man uit.

De statistieken voor de wedstrijd van vanavond spreken in het voordeel van Schalke '04, de Duitse ploeg van de Nederlandse trainer Stevens. Acht keer eerder eindigde het eerste deel van de finale-dubbel in 1-0, zeven keer ging de eindzege naar de winnaar van de eerste wedstrijd.

Het is de vraag of Schalke door deze kille cijfers gerustgesteld kan worden op het moment dat het voor de grootste krachtproef uit zijn geschiedenis staat.

Schalke is optimistisch. 'Als wij zo geconcentreerd spelen als veertien dagen geleden', zei de Nederlander Johan de Kock in Milaan, 'moeten wij de UEFA Cup kunnen winnen. Als we er zelf maar in slagen te scoren.'

Belangrijk voor Schalke '04 is de terugkeer van Martin Max. Tegen München 1860 speelde hij afgelopen zaterdag voor het eerst weer een hele wedstrijd en hij scoorde meteen de enige treffer in een wedstrijd die Schalke overigens met 2-1 verloor.

De formatie van trainer Huub Stevens kan voor volgend jaar alleen Europees voetbal afdwingen als ze de UEFA Cup wint. 'Dat hebben we bewust ingecalculeerd', aldus Stevens. 'Wij zijn de laatste weken zo gehandicapt geweest door blessures dat we niet meer op twee paarden kunnen wedden.'

Vergeleken met twee weken geleden in Gelsenkirchen heeft Inter Milaan vanavond weer de beschikking over de toen geschorste Djorkaeff, Angloma en Ince.

Vermoedelijke opstellingen:

Inter Milaan: Pagliuca; Bergomi, Fresi, Paganin, Angloma; Zanetti; Sforza (of Winter), Ince, Djorkaeff; Zamorano, Ganz.

Schalke 04: Lehmann; Thon, Linke, De Kock, Eigenrauch; Latal, Nemec, Müller, Büskens; Wilmots, Max.

Meer over