Johan Cruijff overal aanwezig bij ruime zege van Ajax op Zwolle

Om 17.01 uur zondagmiddag nam het Nederlands voetbal, het Amsterdamse in het bijzonder, voorgoed afscheid van Johan Cruijff. Net als op de velden elders in de eredivisie werd de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle in de 14e minuut demonstratief stilgelegd. Het werd 3-0.

De belangrijkste shirts voor Johan Cruijff: Ajax, Oranje en FC Barcelona. Beeld anp
De belangrijkste shirts voor Johan Cruijff: Ajax, Oranje en FC Barcelona.Beeld anp

Lasse Schöne, op dat moment in balbezit, leek verrast toen een klaterend applaus op hem neerdaalde. Nadat mede- en tegenspelers ook de handen op elkaar brachten, kon de Deen weinig anders doen dan de bal uit het veld schieten.

In de overtreffende trap van al het eerbetoon in de afgelopen tien dagen aan de oude meester, liet Ajax zich zondag bepaald niet onbetuigd. Dat begon ruim drie uur voor begin van de wedstrijd met een mars van het oude naar het nieuwe stadion. Zeker drieduizend fans liepen mee, in de laatste meters vooraf gegaan door Ajax-directeur Marc Overmars.

De Arena, dat nieuwe stadion, nam alvast een voorschotje op een mogelijke naamswijziging. Johan Cruijff was overal: op rouwbanden, op foto's, op spandoeken, op de videoschermen en vooral in ieders gedachten. Reclame was voor één heilige zondag taboe.

Lasse Schöne viert zijn doelpunt (1-0). Beeld photo_news
Lasse Schöne viert zijn doelpunt (1-0).Beeld photo_news

Dankwoord Jordi

Voor aanvang van de wedstrijd bevolkten oud-spelers de zijlijn. Zijn aanwezige zoon Jordi sprak een dankwoord in een videoboodschap. En uit de luidsprekers weerklonk My Way, zijn lievelingslied.

De vraag was vooral of het Ajax zou inspireren of verlammen in de strijd om het kampioenschap. Het antwoord lag er een beetje tussenin. Voor zijn verwarring na een klein kwartier had Schöne zijn ploeg op voorsprong gekopt. Dat deed hij al na ruim een minuut uit een voorzet van Viergever.

Gek genoeg leek Ajax niet goed raad te weten met die snelle voorsprong. PEC kreeg alle gelegenheid zich te herstellen en de gelijkmaker leek al aanstaande toen Milik onverwacht de voorsprong vergrootte. Van dichtbij tikte de Poolse spits een voorzet van Bazoer binnen.

Het scoreverloop hielp de thuisploeg dus over de brug, op weg in de race naar het kampioenschap. Arek Milik speelt daarin een cruciale rol. Hij is nu al zes wedstrijden achtereen trefzeker. Vlak voor rust tekende hij ook voor de beslissing met een hard en mooi geplaatst schot.

Davey Klaassen en Ouasim Bouy. Beeld anp
Davey Klaassen en Ouasim Bouy.Beeld anp

Met alle opgewekte emoties had het heel goed bij die ene helft kunnen blijven. Zijn naam rolde nog vaak van de tribunes, maar de wedstrijd was beslist. Bovendien wisselde trainer Frank de Boer al zijn smaakmakers van de laatste tijd: Klaassen, Bazoer en Younes. Daarmee was de lol er wel van af in de Johan Cruijff Arena. Met een staande ovatie voor de naamgever werd het rouwbeklag afgesloten.

Catalonië huilde nog één keer om Cruijff

Voetbalverdriet kent vele gezichten. Nu eens hartzeer om de succesvolle trainer en zijn droomploeg die nooit meer terug zullen keren. Dan weer bittere treurnis om een nederlaag tegen de gehate aartsrivaal. Beide vormen van rouw waren zaterdagavond te zien in de tranen van de Barcelona-supporters: een uitverkocht Camp Nou huilde om het requiem voor clublegende Johan Cruijff en het verlies tegen Real Madrid in El Clásico (1-2).

Meer over