Joeskov was in Sotsji dopingvrij, zegt IOC - nog onduidelijk of de Rus nu naar Pyeongchang mag

De Russische topschaatser Denis Joeskov hoeft niet langer te vrezen voor levenslange uitsluiting van de Winterspelen.

Denis Joeskov. Beeld anp
Denis Joeskov.Beeld anp

Het IOC heeft bepaald dat de drievoudig wereldkampioen 1.500 meter tijdens de Winterspelen van Sotsji niets heeft misdaan. Hij behoort niet tot de 32 Russen die wel zijn geschorst wegens betrokkenheid bij staatsdoping. Vanwege een schorsing wegens marihuana-gebruik, in zijn juniorentijd, is het nog onduidelijk of hij in Pyeongchang mag deelnemen.

Een speciale commissie moet beslissen of Joeskov voldoet aan de voorwaarden om onder neutrale vlag naar Pyeongchang te mogen. 'Topsporters mogen niet geschorst zijn geweest vanwege een dopingovertreding', luidt de officiële lijn van het IOC. Die regel kan Joeskov bij strikte interpretatie fataal zijn. Wordt de jeugdzonde hem vergeven, dan is de vraag of hij de afgelopen jaren naar het oordeel van de commissie voldoende op doping is gecontroleerd door een onafhankelijke, niet-Russische instantie.

Joeskov geldt als de favoriet voor olympisch goud in Pyeongchang. Hij verbeterde onlangs het wereldrecord 1.500 meter tijdens de wereldbeker van Salt Lake City tot 1.41,02. Hij was 0,02 seconde sneller dan Shani Davis in 2009. De Rus is verreweg de sterkste schaatsers van dit seizoen op de 1.500 meter: hij won drie van de vier wedstrijden.

Het oordeel over Joeskov kan ook gevolgen hebben voor Kosta Poltavets, de trainer van de Rus en diens Nederlandse rivaal Koen Verweij. De IOC-regel luidt: 'Een coach wiens sporters een dopingvergrijp hebben begaan, kan niet worden uitgenodigd.' Poltavets was nog geen coach van Joeskov toen die in 2008 werd geschorst. De genaturaliseerde Nederlander is als hoofdcoach van Rusland (sinds 2010) wel verantwoordelijk voor sprinter Olga Fatkoelina en stayer Alexander Roemjantsev. Die zijn beiden wegens dopingbedrog voor het leven uitgesloten van de Spelen en gestript van hun olympische klasseringen in 2014.

Meer over