Jiske Griffioen wint finale in Rio en is nieuwe kampioen rolstoeltennis

De nieuwste Nederlandse naam op het grote gedenkbord van het paralympische tennistoernooi luidt Jiske Griffioen. De 31-jarige rolstoeltennisspeelster uit Amsterdam won donderdagmiddag in Rio de finale in het enkelspel van haar landgenote Aniek van Koot. De strijd was na drie sets in het voordeel van Griffioen beslist: 6-3, 6-1, 6-4.

John Volkers
Jiske Griffioen. Beeld epa
Jiske Griffioen.Beeld epa

De rolstoelster uit de hoofdstad komt in een bijzonder rijtje. Vanaf 1992, Barcelona, werd het tennistoernooi van de Paralympics telkens gewonnen door een Nederlandse. Monique van den Bosch (later Kalkman) won het eerste goud voor Nederland. Dat was ook het eerste rolstoeltennistoernooi uit de paralympische geschiedenis.

Daarna volgde in de Nederlandse hoogtij op de tennisbaan Maaike Smit, in Atlanta 1996, het voorbeeld van Kalkman. Vervolgens was Esther Vergeer viermaal op rij de beste van de wereld. Zij geldt sindsdien als een legende.

Bij het laatste paralympische optreden van Vergeer, de enkelspelfinale van Londen in 2012, gaf zij Aniek van Koot, donderdag de tegenstander van Griffioen in de finale, een ongenadige draai om de oren.

Geduld en volharding

Griffioen haalde brons in Londen. Zij had toen Aad Zwaan als coach al verruild voor Dennis van Scheppingen, zelf een oud-prof in het valide tennis. Van Scheppingen zag in Rio dat zijn pupil een speelster met geduld en volharding was geworden. Dinsdag leek Griffioen kansloos in de halve finale tegen de grote belofte Diede de Groot. Ze kwam met 4-6, 2-4 achter, maar draaide de partij om, toen De Groot last kreeg van een haperende arm.

In de finale, die de als eerste geplaatste Griffioen als favoriete begon, was de eerste set opnieuw aan de uitdaagster, haar als vierde geplaatste dubbelspelpartner Van Koot. Die leek vrijuit te spelen en snelde in vlotte stijl naar de zege in de eerste set. Daarna hervond Griffioen zichzelf. Mogelijk kreeg Van Koot last van spanning.

Meer lezen?

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de Paralympische Spelen.

Griffioen, geboren met een spina bifida, boekte dit jaar op Wimbledon een historische zege. Voor het eerst werd op het heilige gras van Londen met rolstoelen gereden. Donderdag volgde een minstens zo waardevolle overwinning voor de rechtshandige Griffioen die haar positie van 's werelds nummer één volledig waarmaakte en een waardige opvolgster van Esther Vergeer werd. Die stopte op haar 31ste. Griffioen, die in Helden magazine verklaarde een ander leven te willen, met een relatie en kinderen, zal ook aan een pensioen mogen denken.

Meer over