Jeugdige handbalster regisseert zege van Hellas

Spanje lijkt haar straks wel een leuk land om te handballen. In navolging van Maaike Turnhout, de oud-clubgenote die nu met Alsa Elda Prestigio in de Champions League uitkomt....

Maura Visser is pas achttien. Ze is lang, handbalt op gevoel, maakt acties bij de vleet en is, hoe jong ook, de soms briljante aanjager van een team jeugdige, fanatieke maar onervaren honkbalmeiden. Van Hellas maken ze weer een eredivisietopper. Zaterdagavond wordt zelfs de haast ongenaakbare koploper, landskampioen SEW, voor het eerst dit seizoen in eigen hal verslagen.

Drie jaar was ze toen haar ouders haar meetroonden naar Hellas en veertien toen ze op de bank bij het eerste belandde. Vorig jaar veroverde ze een vaste plaats en nu ligt de regie van elke aanval in haar handen. En niet zelden rondt ze die zelf ook af. De handbalcarrière van Maura Visser voltrekt zich in rap tempo.

Haar ontwikkeling is het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden, zegt coach Erik van der Wel (56). 'We moesten roeien met de riemen die we hadden en gelukkig bleek dat goed uit te pakken.' Gewoonlijk komt voor de cruciale rol van spelmaker een speelster van achttien jaar zonder ervaring niet aanmerking.

Maar bij Hellas, dat de afgelopen twee jaar veel toppers naar het buitenland zag vertrekken, was niemand overgebleven die beter was dan een onbevangen tiener met een, zoals later bleek, uitzonderlijke aanleg.

Dat nogal wat speelsters bij Hellas hun heil in het buitenland zochten is niet verwonderlijk, beseft Van der Wel. De geroemde jeugdopleiding fungeert voor een deel als kweekvijver waaruit door Deense, Duitse en Spaanse clubs naar hartelust wordt gevist. Ook andere Nederlandse verenigingen hebben hiermee te maken.

Van der Wel: 'Als die meisjes in het buitenland goed terecht komen, is het allemaal fantastisch. Maar laten zij eerst in eigen land iets presteren en zorgen dat hun club in de Europa Cup verder komt dan de eerste ronde. Dán heb je een goede basis om in het buitenland te spelen.'

Het spelpeil in de Nederlandse competitie is toch al gedaald, mokt Van der Wel. 'We missen de generatie internationals die vanwege het Oranjeplan naar het buitenland is vertrokken. Het is altijd de bedoeling geweest dat ze nadien naar de Nederlandse competitie zouden terugkeren om het niveau omhoog te tillen. Maar dat gebeurt dus niet. Nu moeten heel jonge meiden die kloof overbruggen.'

Toch ziet Van der Wel perspectief voor het talent. 'Sommige jeugdige speelsters van nu kunnen meer dan hun leeftijdgenoten vijf tot tien jaar geleden.'

En de samenwerking met de bond loopt beter dan verwacht. 'Verenigingen en de bond houden tegenwoordig rekening met elkaar. Daardoor kan de huidige selectie van Jong Oranje, waarvan een deel bij ons speelt en een deel bij SEW en De Volewijckers, een stap extra zetten.'

In het spannende treffen met SEW in sporthal 't Span in Nibbixwoud zit Van der Wel op de tribune. Dat is het gevolg van een rode kaart na afloop van de wedstrijd tegen Quintus toen hij iets onaardigs zou hebben gezegd tegen arbiter Van der Helm.

Nu zorgt Marieke van Linder vanaf de bank voor de coaching. Ze hoeft nauwelijks in te grijpen. De jonge ploeg is goed op elkaar ingespeeld en komt de afspraken goed na.

In het veld kleunt Maura Visser er stevig in. Ze incasseert en deelt uit. Na afloop zit ze onder de blauwe plekken. 'Het gaat altijd hard tegen SEW. Als je iemand wilt passeren weet je dat je klappen zal krijgen.'

De thuisclub ondervindt hinder van de offensieve verdedigingstactiek van Hellas én, in de tweede helft, van de uitblinkende doelvrouw Bettine Spaans.

Aanvankelijk is Maura Visser niet gelukkig in de afwerking. Pas aan het slot toont ze zich trefzeker en scoort ze nog vijf keer. Bij 27-28 is de buit binnen en blijft Hellas kansrijk voor de play-offs.

Maura Visser weet wat haar de komende jaren te doen staat. De mentaliteit en schotkracht moet beter, het nog onvolgroeide meisjeslichaam heeft extra spierkracht nodig. Over een jaar of vier, als ze aan de HALO is afgestudeerd, wil ze pas in het buitenland gaan handballen.

Dan is ze bij Hellas gerijpt, precies zoals Van der Wel het graag ziet. 'Spanje, dat lijkt me het einde.'

Meer over