Jeugd Ajax kwijnt weg in Utrecht

Sneijder is woedend op scheidsrechter Jol, Heitinga op de hele wereld. Het zelfvertrouwen heeft Ajax verlaten en frustratie neemt bezit van de spelers....

Ajax heeft zojuist voor de vierde keer dit seizoen een uitwedstrijd verloren, nu van het kwalitatief matige FC Utrecht: 1-0. Trainer Koeman zegt dat de onrust in Amsterdam zal gaan toenemen, nog niet wetende dat ook PSV zal verliezen en Ajax per saldo dichter bij de landstitel komt.

Heitinga trekt na afloop de rouwband voor de overleden oud-voorzitter Melchers van zijn arm en werpt het strookje stof in het publiek. Wóédend is hij. Op wie? Och, op iedereen eigenlijk. Ajax mag hier gewoon niet verliezen. Basta.

Aan de werklust heeft het niet gelegen deze keer. De Ajacieden doen hun best, maar voetballen zó matig dat ze gedwongen zijn de fysieke strijd aan te gaan met FC Utrecht. En die kunnen ze nooit winnen, zelfs niet van een ploeg die net als Ajax tal van basisspelers mist. Voor het vijfde seizoen op rij wint Utrecht in de feestende Galgenwaard van aartsrivaal Ajax.

Sommige Ajacieden zijn nog jongens eigenlijk, met alle goede en slechte eigenschappen die daarbij horen. Daniël de Ridder is reeds aanbeden en geprezen als een volbloed-Ajacied. Vandaag is hij een matig begaafd neefje van een godenzoon en als zodanig volstrekt kansloos tegen de onbekende Edson Braafheid.

Heitinga heeft veel overtredingen nodig, ook omdat Escudé een parodie is op Chivu. En Sneijder? Vrijwel al zijn hoekschoppen mislukken en in zijn geboortestad neemt ergernis bezit van zijn kleine lijf. Hij krijgt ook veel schopjes, het zij gezegd.

Anastasiou kwijnt weg in de spits. Hij valt steeds vaker en trager, hetgeen gepaard gaat met melodramatische gebaren. Op links lopen de aanvallen aardig, met Maxwell en Mitea, maar ook niet meer dan dat.

Trainer Koeman heeft, ten opzichte van de schrobbering in Heerenveen, Obodai op het middenveld geposteerd. De Jong is rechtsachter in plaats van Trabelsi, die nog niet de oude Trabelsi is en dus op de bank blijft zitten.

'Vorig seizoen', vertelt invaller Van der Vaart, die zich nog niet goed genoeg voelde om te starten, 'hadden we vertrouwen. Ook als we slecht speelden, kregen we onze kansen wel.' Ajax krijgt geen enkele mogelijkheid.

Invaller-doelman Joost Terol, een ex-commando, hoeft bijna niets te doen. In de barstensvolle voetbaltempel van Utrecht, waar het publiek overigens weer eens de walgelijkste teksten uitkraamt, zou 0-0 eerlijker zijn geweest.

In de fase dat Utrecht zich steeds verder terugtrekt, valt het doelpunt. Doelman Stekelenburg schiet uit naar De Jong, die zich laat aftroeven door oud-Ajacied Van den Bergh. Uiteindelijk geeft Kruys de pass op Tanghe, wiens stiftbal via de hand van Stekelenburg in het doel verdwijnt. Maxwell, die verzuimde Tanghe buitenspel te zetten, tracht de bal vergeefs weg te glijden.

Als de Ajacieden hun teleurstelling staan te verbijten, horen ze dat PSV met 2-0 achterstaat tegen Roda. Even later, als de bus vertrekt, staat het 1-2. 'Affluiten, nu meteen', zegt Heitinga.

Meer over