Jansen grijpt naast World Series: Houston Astros winnen beslissende wedstrijd honkbalcompetitie

De honkballers van Houston Astros hebben de 133ste editie van de World Series op hun naam geschreven. Het laatste duel in de best-of-sevenserie werd met 5-1 gewonnen van de Los Angeles Dodgers, de ploeg van de Nederlandse international Kenley Jansen. Daarmee kwam de eindstand in de enerverende finale op 4-3.

Just Fontein
Dodgers-fans kunnen het bijna niet geloven dat ze verloren hebben Beeld anp
Dodgers-fans kunnen het bijna niet geloven dat ze verloren hebbenBeeld anp

Miljoenen mensen in de straten van Los Angeles, voorspelde Bill Shaikin, honkbaljournalist van de Los Angeles Times. Dan moesten de LA Dodgers alleen nog maar even de Houston Astros aan de kant zetten om de World Series, de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen, te winnen.

Het had 29 jaar geduurd, maar deze keer moest het gaan lukken. Een belangrijke schakel dit seizoen bij de Dodgers was de Nederlandse international Kenley Jansen. 'De Houston Astros en de Los Angeles Dodgers hebben veel gemeen... maar slechts een van de twee ploegen heeft Kenley Jansen', was de kop van de voorbeschouwing in The Washington Post.

Het werden aanvankelijk niet de 'Series' van Jansen, maar hij hervond zijn vorm later in de zesde wedstrijd, waarin de Dodgers een beslissende ontmoeting afdwongen. Hij kwam als closer al in de voorlaatste achtste inning in het veld om de 3-1 voorsprong te verdedigen. Hij gooide zes uit, een finalewedstrijd was een feit.

Kenley Jansen, superster in Los Angeles

Als de beat van hiphopklassieker California Love van Tupac en Dr. Dre door het Dodger Stadium in Los Angeles dreunt, weet het bezoekende team het al: het wordt een moeilijk verhaal om de laatste innings nog punten te scoren. Het is de opkomstmuziek van de op Curaçao geboren Kenley Jansen. In zijn rol als afsluitende pitcher is hij een van de belangrijkste spelers dit seizoen voor de honkbalploeg uit Los Angeles.

De Nederlandse international Kenley Jansen Beeld anp
De Nederlandse international Kenley JansenBeeld anp

Die finalewedstrijd was vannacht in het Dodger Stadium in Los Angeles. De Houston Astros voelden zich gesteund door het feit dat ze eerder in de Series een van de spannendste wedstrijden in de Amerikaanse honkbalgeschiedenis hadden gewonnen. 'Een duizelingwekkende cocktail van betovering en ontbering', schreef The New York Times over de 13-12-overwinning in de vijfde wedstrijd.

De wedstrijd vannacht kende een droomstart voor de ploeg uit Houston, dat voor het eerst in de geschiedenis de World Series won. Na de eerste twee innings stonden de Astros in een volgepakt Dodger Stadium in Los Angeles al met 5-0 voor. Het werd uiteindelijk 5-1.

De overwinning is de kroon op een zorgvuldig geconstrueerde weg naar de top van de Astros. Nog maar een paar jaar geleden was de ploeg het lachertje van de competitie. In 2011 werd overgenomen door Jim Crane, de rijke eigenaar van een luchtvrachtbedrijf. Zakenman Jeff Luhnow werd de sportieve baas.

Na een aantal dramatische seizoenen kregen de Astros wel iedere keer de First-Year Player Draft, zoals dat heet. De slechtste teams mogen in de Amerikaanse profcompetities na het seizoen als eerste kiezen uit het grote aanbod van jong talent. Drie jaar achter elkaar hadden de Astros die eerste keuze - een team van winnaars werd gevormd. De Astros-spelers sloegen dit seizoen de meeste honkslagen van de competitie, op een na de meeste homeruns en noteerden het hoogste slaggemiddelde.

Met een homerun, zijn vijfde in deze World Series, bracht George Springer de stand in de tweede inning op 5-0. Hij werd na afloop uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de finale. Via de camera's sprak hij het publiek in Houston toe met de simpele woorden: 'We're coming home a champion, Houston.'

Van kanonnenvoer naar kampioen: een weg van betovering en ontbering

Tot een paar jaar geleden was Houston Astros het kanonnenvoer van de tophonkbalcompetitie Major League. De Astros-spelers sloegen dit seizoen de meeste honkslagen van de competitie, op een na de meeste homeruns en noteerden het hoogste slaggemiddelde.

Meer over