Jan de Rooy kan podium vergeten

Trucker Jan de Rooy kan een podiumplaats in de 29e editie van de Dakar Rally vergeten. De Brabantse transportondernemer eindigde maandag in de derde etappe op Marokkaans grondgebied op de keurige achtste plaats....

Zijn zoon Gerard ligt voorlopig in de befaamde woestijnrally nog wel op medaillekoers. De 26-jarige Ginaf-chauffeur staat na drie etappes op de tweede plaats in het klassement. Hij kwam maandag met zijn team als tweede aan in Er Rachidia, op ruim tien minuten van de Russische winnaar Tsjagin. De vijfvoudige Dakar-winnaar nam daarmee de leiding in het klassement, met Gerard de Rooy op bijna tien minuten.

Hans Stacey eindigde maandag in zijn Man-vrachtwagen op de derde plaats op ruim elf minuten van de winnaar. Zijn team staat derde in het klassement. Hans Bekx kwam als zevende over de finish. Ook hij kreeg evenwel een tijdstraf van vijf uur, omdat hij evenals Jan de Rooy zaterdag in de eerste tijdrit ruim te laat binnenkwam.

Bij de motoren ging de dagzege naar de Spanjaard Marc Coma. Daarmee verkleinde de titelhouder zijn achterstand in het klassement op zijn landgenoot Isidre Esteve Pujol tot 26 seconden. Frans Verhoeven was de eerste Nederlander op de negende plaats, een positie die hij ook in het klassement inneemt. Hans Oosting kwam ten val en moest per helikopter naar het ziekenhuis. Het letsel viel mee.

Bij de auto's zegevierde Giniel de Villiers uit Zuid-Afrika. De Spanjaard Carlos Sainz, oud-wereldkampioen rally, nam de leiding in het klassement.

Meer over