Jacksonville en Charlotte weer doodgewone steden

Jacksonville en Charlotte zijn weer twee doodgewone Amerikaanse steden. Een korte maar hevige opleving van de plaatselijke American football-teams brachten de steden voor het voetlicht, maar de poging om zich te plaatsen voor de Super Bowl strandde zondag jammerlijk....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Want in plaats van de Jaguars en de Panthers maken Green Bay Packers en New England Patriots op 26 januari uit wie zich football-kampioen van de wereld mag noemen.

Zowel Jacksonville Jaguars als Carolina Panthers is een pas twee jaar oude organisatie in de NFL, en plaatsing voor de Super Bowl zou ongekend zijn geweest.

Green Bay Packers daarentegen is een oudgediende in de geschiedenis van de Super Bowl. De eerste twee edities van de finale tussen de kampioen van de National en American Football Conference werden gewonnen door de Packers, een kleine club bij Chicago.

De winnaars-trofee is zelfs vernoemd naar de toenmalige coach Vince Lombardi. De superioriteit van Green Bay Packers in de jaren zestig is sindsdien nimmer meer benaderd. Het is zelfs de eerste maal sinds de dubbelslag in 1967 en '68 dat de Packers zijn doorgedrongen tot de Super Bowl.

De omstandigheden waaronder zondag de Panthers werden verslagen, waren erbarmelijk. De temperatuur zakte tot min zestien graden celsius. De kou was onmiskenbaar in het voordeel van de thuisploeg, die met quarterback Brett Favre aan het roer betrekkelijk eenvoudig afrekende met de ploeg uit North Carolina (30-13).

Heel wat spannender was het treffen tussen New England Patriots en Jacksonville Jaguars, dat de Patriots met 20-6 wonnen. De riante voorsprong kwam pas in de slotfase tot stand, nadat een sensatie lange tijd mogelijk was geweest.

De Patriots scoorden twee field goals die door kicker Adam Vinatieri werden verzilverd. Vinatieri speelde afgelopen seizoen voor Amsterdam Admirals, dat in de World League uitkomt. Voor de Nederlandse club maakte hij zijn debuut als football-professional, maar vanzelfsprekend was de aansprekender NFL het voornaamste doel.

Meer over