Italië voor het eerst sinds 1958 niet naar het WK voetbal, Zweden over twee wedstrijden te sterk

Viervoudig wereldkampioen Italië heeft zich voor het eerst in zestig jaar niet geplaatst voor het WK voetbal in Rusland volgend jaar. Zweden had gisteren in San Siro in Milaan aan 0-0 genoeg. In Solna had het vorige week met 1-0 gewonnen.

Gian Piero, de bondscoach van Italië. Beeld Pro Shots
Gian Piero, de bondscoach van Italië.Beeld Pro Shots

De uitschakeling is een regelrechte ramp voor Italië. Sinds 1962 is het onafgebroken op de eindronde geweest. In 1934, 1938, 1982 en 2006 werden de Italianen wereldkampioen. Daarmee staat het achter Brazilië (vijf keer) en gelijk met Duitsland als het gaat om het aantal wereldtitels.

De enige WK's die Italië miste waren het eerste in 1930 in Uruguay en dat van 1958 in Zweden, dat de Italianen nu de weg versperde. In de kwalificatie voor het WK dwong Zweden de play-off af door in groep A net boven Nederland te eindigen. Beide landen hadden 19 punten, Zweden werd tweede dankzij een veel beter doelsaldo (plus acht).

De uitschakeling betekent het afscheid van doelman Gianluigi Buffon als international. De Europese recordhouder speelde in twee decennia 174 interlands.

Gianluigi Buffon. Beeld AFP
Gianluigi Buffon.Beeld AFP

Vooral in de tweede helft viel Italië met man en macht aan. Het was een paar keer dicht bij een doelpunt, maar het wist de Zweedse muur niet te slechten. In de eerste helft kwamen de Italianen goed weg. De Spaanse scheidsrechter Mateu Lahoz wuifde twee keer een handsbal weg en weigerde de bal op de stip te leggen.

Meer over