Italië, het bekoorlijkste elftal, zet zichzelf al na poulefase buitenspel

Italië3..

Van onze verslaggever Charles Bromet

ARNHEM Voor vrijwel verlaten tribunes in de Gelredome nam het fraaist voetballende elftal van het jeugd-EK zondag afscheid van het toernooi dat zo weinig moois heeft te bieden. Voor Italië, het land dat zo gewend is geraakt aan succes op dit podium, rest donderdag in Nijmegen slechts een play-off tegen Portugal, de nummer drie uit de andere poule, om een ticket voor deelname aan het olympisch toernooi in China.

Het is doodzonde dat het EK voor spelers tot 21 jaar al voor de halve finales de beste deelnemer is kwijtgeraakt. Want wie Italië de afgelopen dagen zag voetballen tegen Engeland en Tsjechië, raakte onder de indruk van de individuele kwaliteiten en het vernuft van de ploeg die zichzelf dit toernooi echter lelijk in de voet heeft geschoten.

Italië begon te lichtzinnig tegen Servië (1-0-nederlaag) en verdedigde te slordig tegen Engeland (2-2 na een vroege 2-0-achterstand). Daardoor was de zege van zondag tegen Tsjechië (3-1) van geen enkele waarde, omdat Engeland in Nijmegen won van Servië (2-0) en daarmee de tegenstander is geworden van Jong Oranje in de halve finale van woensdag in Heerenveen.

Foppe de Haan zal er tevreden mee zijn, want het elftal van de 38-jarige oud-international Pierluigi Casiraghi (44 interlands) groeide langzaam in het toernooi. Maar de ironie wil dat het land dat bekendstaat om zijn solide defensieve optredens is gesneuveld door de nalatigheid van de achterste linie.

De Azzurrini, zoals zij worden genoemd, vooraf inschalen bij de favorieten van een EK voor spelers tot 21 jaar getuigt van ongeveer evenveel lef als voorspellen dat Marco Borsato weer kans maakt op het winnen van een TMF Award. Italië won het toernooi namelijk in 1992, 1994, 1996, 2000 en 2004. In 1986 was het land finalist, in 1984 en 2002 halve finalist. Borsato wint overigens elk jaar een award, maar dat terzijde.

Italië heeft er in de loop der jaren echter serieuzere competitie bij gekregen. Vorig jaar sneuvelde de ploeg nog tegen Jong Oranje in de poulefase van het toernooi in Portugal, doordat Daniël de Ridder in de beslissende groepswedstrijd met een voor hem zeldzame kopbal toesloeg. Dat deed pijn in het land dat gewend is geraakt aan goede resultaten op jeugdtoernooien.

Het uitschakelen van Spanje op weg naar het EK in Nederland werd dan ook gezien als een vanzelfsprekende prestatie van de ploeg van Casiraghi die bestaat uit een keur aan uitzonderlijke talenten, zeker op het middenveld. Daar staan drie spelers die, als de schijn niet bedriegt, nog een mooie toekomst voor zich hebben op de hoogste internationale podia.

Allereerst is daar Riccardo Mon-tolivo, een sierlijke speler met een snel werkend brein. Volgens Cesare Prandelli, zijn coach bij Fiorentina, lijkt de 22-jarige Montolivo erg op Andrea Pirlo van AC Milan. Veel vleiender kan een trainer niet over je praten.

Maar juist bij dit EK stelde hij teleur. In Arnhem speelde hij zondag, net als donderdag tegen Engeland, zelfs ondermaats. Zijn lichtzinnige gedrag leidde veelvuldig balverlies in. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij in de rust werd vervangen.

Op het middenveld heeft Mon-tolivo doorgaans gezelschap van de dynamische Alberto Aquilani van AS Roma, die donderdag de uitblinker was in de wedstrijd tegen Engeland en ook tegen de Tsjechen aardig op dreef was. En dan is daar ook nog Alessandro Rosina, een even kleine als wendbare spelbepaler als Wesley Sneijder. Tegen Tsjechië speelde hij met verve de rol van hangende rechterspits.

Zowel Aquilani als Rosina maakte in Arnhem een bevlogen indruk. Aquilani demonstreerde opnieuw zijn fenomenale traptechniek, nadat hij tegen Engeland ook al had gescoord met een geplaatst schot van afstand. Deze keer kreeg hij de handen op elkaar met een magnifiek genomen vrije trap, die hij al na drie minuten liet verdwijnen in de kruising.

Rosina stond aan de basis van zowel de tweede als derde treffer. Na 29 minuten, toen Tsjechië zich al had teruggevochten via Papadopoulos, plaatste hij een vrije trap keurig op het hoofd van aanvoerder Chiellini, die al vier duels met de A-ploeg van Italië achter zijn naam heeft staan. De kopbal van de speler van Juventus was onhoudbaar.

Een staaltje van perfect countervoetbal was te zien in de enige blessureminuut van de eerste helft, toen Rosina snel omschakelde en via Aquilani de vrijstaande Rossi bereikte. Zijn diagonale schot, dat via de binnenkant van de paal insloeg, was doelman Zlamal te machtig.

Al dat offensieve geweld blijft Jong Oranje dus bespaard. Het zal de nachtrust van De Haan ten goede komen.

Meer over