Update

Italië geschokt door geweld rond bekerfinale

Rellen, een schietpartij en een fan in levensgevaar. De balans van de Italiaanse bekerfinale tussen Napoli en Fiorentina (3-1) schokt Italië. 'Wat een schande', kopte de Corriere dello Sport vandaag.

null Beeld ap
Beeld ap

'Schoten in Rome, het voetbal besmeurd met bloed. Wat een nachtmerrie', becommentarieerde de Gazzetta dello Sport de door incidenten omgeven wedstrijd. Tenminste tien mensen raakten gewond; drie van hen - Napoli-aanhangers - door kogels, vermoedelijk afgevuurd door fans van AS Roma. Een 30-jarig slachtoffer vecht voor zijn leven.

'Het voetbal is het slachtoffer van deze situatie. De 'Ultra's' gebruiken de stadions om hun macht te tonen', zei Giancarlo Abete, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond FIGC.

Burgemeester Ignazio Marino noemde de voorvallen in zijn stad 'beschamend en onacceptabel'. Het Italiaanse voetbal kampt al jaren met supportersgeweld waarvoor tot dusverre geen oplossing is gevonden.

'Er moet nu iets gedaan worden. Dit mag nooit meer gebeuren', sprak Senaatsvoorzitter Pietro Grasso, aanwezig bij de finale in Stadio Olimpico. 'Een voetbalwedstrijd mag niet ontaarden in een bende-oorlog.'

Abete kondigde actie aan. 'Wij zijn bereid een bijdrage te leveren om deze ontwikkeling te stoppen, zonder mitsen en maren', sprak hij na de finale die Napoli de Coppa Italia opleverde. De wedstrijd was door alle problemen 3 kwartier later begonnen. Bij rust leidde Napoli al met 2-1 dankzij twee doelpunten van Lorenzo Insigne. Juan Vargas was de maker van de tegentreffer. In blessuretijd maakte oud-PSV'er Dries Mertens de 3-1.

De rellen waren overdag al begonnen, waarbij supportersgroepen elkaar bekogelden met vuurwerk. Ook tenminste vijf ordehandhavers raakten daarbij gewond. In de buurt van het stadion bereikte het geweld een tragisch hoogtepunt met de schietpartij, waarvoor inmiddels een 48-jarige fan van AS Roma is opgepakt. Hij wordt gezien als de schutter. Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis blies de onder voorbehoud geplande huldiging voor zondag af. 'Het zou respectloos zijn nu een feestje te vieren.'

Meer over