Italianen blijven overeind op glad veld in Moskou

Het Italiaanse voetbalelftal heeft gisteravond in winterse omstandigheden een forse stap gezet in de richting van de kwalificatie voor het WK....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Ook Joegoslavië moet nog over ruim twee weken aantreden, tegen Hongarije. Maar na de monsterzege van 7-1, in Boedapest nog wel, kunnen de Joegoslaven hun reis naar Frankrijk met een gerust hart gaan boeken. Meer spanning zal er zijn tussen België en Ierland, al is de 1-1 van gisteren in Dublin een gunstig uitgangspunt voor de Belgen. Kroatië staat er na de zege van 2-0 op Oekraïne het beste voor.

De selectie van de eigenzinnige bondscoach Cesare Maldini - hij passeerde Inzaghi en liet Zola op de tribune toekijken - werkte hard op het abominabele veld in de Russische hoofdstad, waarop door de hevige sneeuwval van de laatste tijd nauwelijks te voetballen viel.

Het terrein in het stadion van Spartak Moskou is verwarmd, maar van die luxe was gisteren weinig te merken. Het was en bleef er koud en glad. Voor de rust gebeurde er bitter weinig, op het uitvallen van de Italiaanse doelman Pagliuca na. Die hinkte na ruim een half uur met een knieblessure naar de kleedkamer. Pagliuca was de tweede doelman uit Maldini's selectie, omdat eerste keeper Peruzzi geblesseerd is. De 19-jarige Buffon van Parma maakte daardoor zijn debuut.

Hij was maar één keer kansloos, nog door toedoen van een medespeler ook. Zijn clubgenoot Cannavaro veranderde een inzet van Joeran van richting, na een voorzet van invaller Koklov, die binnenkort PSV'er wordt. Vlak daarvoor had Christian Vieri, die bij Atletico Madrid zijn geld verdient en daar aan de lopende band scoort, de Italianen op voorsprong gezet.

Tegen Nederland kon hij het in de WK-kwalificatie niet laten zien, maar Luc Nilis is wel degelijk de hoop van België. Hij knalde zijn ploeg gisteravond tegen Ierland naar een verdiende 1-1. De 35 duizend toeschouwers in Dublin veerden al na acht minuten op. Denis Irwin schoot van 25 meter raak uit een vrije trap. Maar de Belgen schrokken maar heel even.

Nilis trof na een half uur schitterend doel met een effectvol schot in de kruising na twee Ieren in het 16-metergebied te hebben gedold. Keeper Shay Given was kansloos.

Kroatië kreeg weinig oppositie van Oekraïne, maar verzuimde het overwicht in grote cijfers tot uitdrukking te brengen. Bilic opende de score na elf minuten. De verdediger van Everton kopte via de paal raak op aangeven van Prosinecki. Vlak na rust maakte Vlaovic er 2-0 van. Toch mag de ploeg uit Oekraïne, die voor een groot deel uit spelers van het in de Champions League zo succesvolle Dinamo Kiev bestaat, nog enige hoop koesteren voor de return. Kroatië mist dan sleutelspelers als aanvoerder Boban (blessure) en Bilic (schorsing).

Hongarije doet er misschien verstandig aan af te zeggen voor het tweede duel tegen Joegoslavië. Een nieuwe vernedering, na de 1-7 van Boedapest, is weinig aanlokkelijk. Joegoslavië was eigenlijk al na tien minuten zeker van de WK-kwalificatie. Toen stond het 0-3.

Meer over