Italiaan Chiappucci krijgt startverbod in Ronde van Romandië

De Italiaanse wielrenner Claudio Chiappucci heeft donderdag een startverbod opgelegd gekregen voor de tweede etappe van de Ronde van Romandië....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Onderzoek had uitgewezen dat het volume van de rode bloedlichaampjes in zijn lichaam, het hematocrietgehalte, 51 procent bedroeg. Dat is net boven de vastgestelde limiet van 50 procent. Het is voorlopig nog niet duidelijk of Chiappucci over negen dagen kan beginnen aan de Ronde van Italië. Het startverbod duurt in principe twee weken.

Voor het begin van het seizoen besloot de Internationale Wieler Unie (UCI) als gezondheidscontrole metingen van het bloed van de renners te verrichten. Het startverbod van twee weken is vastgesteld om de gecontroleerden tegen zichzelf in bescherming te nemen. Het gebruik van het wondermiddel EPO, ook bekend als bloeddoping, kan nog altijd niet worden aangetoond. Overigens is de toegepaste grens van 50 procent omstreden.

De eerste resultaten van het seizoen werden bekend tijdens de etappekoers Parijs-Nice. Toen kregen drie Fransen een startverbod opgelegd.

In de Ronde van Romandië behield de Brit Chris Boardman de leiderstrui. De werelduurrecordhouder had dinsdag de proloog gewonnen. Woensdag won de Italiaan Giuseppe di Grande, Michael Boogerd eindigde als derde. Gisteren won de Italiaan Mario Cipollini de massasprint.

In de Vierdaagse van Duinkerken nam Johan Museeuw donderdag de leidende positie over van zijn land- en ploeggenoot Wilfried Peeters. Museeuw won de tijdrit van ruim 14 kilometer in Saint-Quentin. Leon van Bon werd op 18 tellen tweede. Hij staat vijfde in het klassement, 0.31 van Museeuw.

Zowel de tweede als derde etappe won in een massasprint geëindigd, met overwinningen voor respectievelijk de Australische Rabobank-renner McEwen en de Fransman Gaumont.

McEwen versloeg in de massasprint de Oezbeek Djamolidin Abdoesjaparov en de Est Jan Kirsipuu. In de derde rit leek Jeroen Blijlevens tot honderd meter voor de finish te gaan winnen. Hij werd echter op het laatste stukje weg, dat licht omhoog ging, achterhaald door Gaumont. Een andere Nederlander, Michael van der Wolf, eindigde als derde. John den Braber werd twaalfde.

Michele Bartoli completeert op zondag 18 mei het deelnemersveld van de Amsterdam Rai Dernyrace. De Italiaan won dit seizoen de wereldbekerklassieker Luik-Bastenaken-Luik en de Duitse eendagswedstrijd Henninger Turm.

Naast Bartoli verschijnen in de hoofdstad onder meer de Belgische wereldkampioen Johan Museeuw, de Duitser Erik Zabel (winnaar Milaan-San Remo), de Moldaviër Andrej Tsjmil, de Fransman Frederic Moncassin en de Italiaan Giovanni Lombardi. Uit de Nederlandse hoek komen Jeroen Blijlevens, Michael Boogerd, Servais Knaven, Leon van Bon, Danny Nelissen, John Talen, Aart Vierhouten, John Talen, Michel Cornelisse en Peter Pieters.

Meer over