Is hockeycarrière Naomi Van As zondag al voorbij?

Hockeyster Naomi van As was na de Spelen van Rio al gestopt als international en beëindigt na dit seizoen ook haar carrière bij Laren. Het kan zondag abrupt zijn afgelopen voor de 33-jarige middenvelder als Laren, vijfde in de hoofdklasse, in de laatste competitieronde verliest van Amsterdam. In dat geval valt Laren buiten de play-offs. 'Ik volg altijd mijn gevoel', aldus Van As, in een videoboodschap op de site van De Telegraaf.

null Beeld anp
Beeld anp

En dat gevoel vertelde haar dat het mooi is geweest. Van As won sinds haar debuut in 2004 alle hoofdprijzen met het Nederlandse vrouwenteam: twee keer olympisch goud (Peking 2008, Londen 2012) en zilver op de Spelen van Rio in 2016. Ze werd wereldkampioen in 2006 en behaalde haar mooiste medaille in 2014. Na een kruisbandoperatie moest ze bijna een jaar moeten revalideren, maar in haar geboortestad Den Haag won zij haar tweede wereldtitel.

Van As werd drie keer Europees kampioen en in 2009 en 2016 gekroond tot beste hockeyster ter wereld. Ondanks de nederlaag na shoot-outs in de olympische finale tegen Groot-Brittannië had Van As ook in haar afscheidswedstrijd de ploeg bij de hand genomen. Van As koppelde een verbluffende demarrage aan een enorme drive en als vicecaptain bouwde ze een hechte band op met de eveneens gestopte aanvoerder Paumen. Bij de Spelen van 2012 hadden ze aan één blik voldoende toen de ploeg de halve finale tegen Nieuw-Zeeland dreigde te verliezen.

Tijdens een berucht trainingskamp in Alicante toonde ze al een ander gezicht. 'Ik denk dat er een ander beeld van mij bestond', vertelde ze in december 2013 aan de Volkskrant. 'Als ik moet bikkelen, doe ik dat. Dan rol ik door de modder en plas ik in de bosjes, zoals tijdens die stage.'

Die aanjager krijgt zondag een laatste kans met Laren, want alleen de landstitel ontbreekt op haar palmares. Maar zelfs bij een zege op Amsterdam is Van As met Laren afhankelijk van Oranje Rood, dat vierde staat met een punt voorsprong en SCHC treft. Een boegbeeld als Van As verdient een afscheid op een mooier podium. In de play-offs dus.

Naomi van As in 2012 in actie voor hockeyclub Laren. Beeld anp
Naomi van As in 2012 in actie voor hockeyclub Laren.Beeld anp
Meer over