Is de winnaar wel echt de allerbeste?

Wie wint vandaag in Zürich de Gouden Bal? Ronaldo, Messi of Neuer? En waarom is Robben eigenlijk niet genomineerd?

Foto's van Christiano Ronaldo, Manuel Neuer en Lionel Messi reflecteren op de Gouden Bal. Beeld afp
Foto's van Christiano Ronaldo, Manuel Neuer en Lionel Messi reflecteren op de Gouden Bal.Beeld afp

Stel dat Manuel Neuer in de 57ste minuut van de WK-finale in Maracana de rode kaart had gekregen? Verbijstering vulde het stadion op die mooie julidag in Rio de Janeiro, toen hij de Argentijn Higuaín te grazen nam.

Kijk nog eens naar de beelden en wees op zijn minst verbaasd over de manier waarop Neuer zijn doel uitkomt, hoe hij dat grote lijf omhoog tilt en Higuaín in elkaar beukt, met dijbeen en knie in diens gezicht. Ja, hij stompt ook de bal weg, maar dat gebeurt op een volstrekt onbesuisde, gevaarlijke manier.

Higuaín doet niets. Sterker, hij ziet Neuer niet eens komen, want hij kijkt naar de bal, rechts van hem. De grensrechter doet ook niets. Hij laat het besluit over aan de scheidsrechter, die komt aangehold en Duitsland een vrije trap geeft.

Het had niet alleen rood, maar ook nog een strafschop moeten zijn. Enfin, als Neuer de rode kaart had gekregen en Argentinië een strafschop, zou Neuer nooit zijn genomineerd voor de Gouden Bal, de onderscheiding voor de voetballer van het jaar. Zo simpel is dat in de verdeling van individuele prijzen in een teamsport als voetbal.

Manuel Neuer tijdens een training in München. Beeld afp
Manuel Neuer tijdens een training in München.Beeld afp

Neuer, prototype van de moderne doelverdediger in een aanvallend elftal (Bayern München, Duitsland), met zijn lange strooptochten buiten het strafschopgebied, is ook genomineerd omdat ze bij de FIFA vonden dat er een speler van de winnende ploeg bij moest zijn. Ja, en wie moet je dan kiezen uit dat schitterende collectief? Müller, Kroos? Neuer dus.

Daarop is weinig aan te merken. Prachtige doelman, met goede lobbyisten bovendien, onder wie UEFA-voorzitter Michel Platini. Diens theorie: de winnaar van de Gouden Bal in een WK-jaar moet een WK-winnaar zijn. Daarvoor valt iets te zeggen, hoewel het vier jaar geleden bijvoorbeeld anders was: toen won Messi, in plaats van Iniesta.

Christiano Ronaldo

Volgende kandidaat. Stel dat Sergio Ramos niet had gescoord in de blessuretijd van de finale om de Champions League in Lissabon, dan had Atletico Madrid de beker gewonnen, in plaats van Real. Dan was Ronaldo mogelijk niet eens genomineerd voor de Gouden Bal. Ronaldo, verre van fit in de zomer, was in de finale opvallend afwezig. Hij benutte uiteindelijk de strafschop voor 4-1, diep in de blessuretijd van de verlenging, waarna hij reageerde alsof alleen hij de finale had beslist.

Ronaldo mag Ramos sowieso bedanken, en niet alleen om die late gelijkmaker in Lissabon. De 0-1 en 0-2 in de eerste halve finale tegen Bayern München, alsmede de openingstreffer in de wereldbekerfinale tegen San Lorenzo; de vier belangrijkste doelpunten van Real in 2014 waren van verdediger Sergio Ramos.

Cristiano Ronaldo is een geweldige voetballer, zeker. Hij was top in 2014, behalve dus in mei en juni, toen het erom ging. Het valt in hem te prijzen dat hij toch voetbalde, ondanks blessures. En terzijde: wie zijn bijna oneindige lijst doelpunten bekijkt uit 2014, ziet sowieso veel treffers in ruim gewonnen wedstrijden, tegen pakweg Celta, Osasuna en Deportivo. Maar goed, hij had ook veel assists, en alleen al zijn aanwezigheid boezemt de tegenstander angst in.

Het blijft echter enigszins onbevredigend dat een man die een matig WK speelde topfavoriet is voor de Gouden Bal, zijn tweede op rij in dat geval, zijn derde in totaal. Dat is indirect toch een devaluatie van WK-prestaties. En als de voetbalwereld het geen probleem vindt dat het WK ophoudt de maat der dingen te zijn, dan is dat aan de voetbalwereld. Het zijn de trainers, aanvoerders en journalisten die stemden voor het gala in Zürich, vandaag.

Christiano Ronaldo, links, tijdens een wedstrijd tussen Real Madrid en RCD Espanyol. Beeld afp
Christiano Ronaldo, links, tijdens een wedstrijd tussen Real Madrid en RCD Espanyol.Beeld afp

Lionel Messi

Ten slotte: Messi. Messi is in potentie de beste voetballer van de wereld, misschien zelfs de beste aller tijden. In topvorm doet hij dingen die onmogelijk lijken. Zo gaf hij donderdag in de bekerwedstrijd tegen Elche weer twee passes die zonder meer toverkunst te noemen zijn. Keihard, snijdend door de defensie.

Maar Messi won geen 'platte prijs', al verbeterde hij in het najaar de nodige doelpuntenrecords ( overigens na sluiting van de stemming). Hij bleef echter verwijderd van zijn topvorm uit eerdere jaren. Zijn Barcelona werd afgetroefd in de beslissende competitiewedstrijd tegen Atletico Madrid. Hij werd verkozen tot beste speler van het WK, tot onvrede van velen. De verwachtingen bij hem liggen nu eenmaal onwaarschijnlijk hoog, omdat hij een paar jaar geleden ongekend goed was. Op de schaal van Messi was 2014 een matig jaar.

Hij scoorde nochtans vier keer in de groepsfase van het WK, hij gaf de assists op de doelpunten van Di Maria en Higuaín tegen Zwitserland en België. In de halve finale lag hij aan de ketting bij Vlaar. In de eindstrijd had hij een paar schitterende flitsen, maar viel toch al met al tegen. Die ene, alles beslissende demarrage ontbrak. Hij had ook een beetje pech. Aguëro was niet fit, Di Maria was geblesseerd. Hij was als aanvoerder vooral aangewezen op zichzelf.

Misschien had hij net genoeg ruimte gekregen de finale te beslissen als scheidsrechter Rizzoli een rode kaart had gegeven aan Neuer, maar dat gebeurde dus niet. Götze, de Messi van Duitsland, besliste de wedstrijd kort voor de strafschoppenserie.

Messi tijdens een wedstrijd tegen Atletico de Madrid. Beeld afp
Messi tijdens een wedstrijd tegen Atletico de Madrid.Beeld afp

Robben

Het is al met al best een spannende strijd, tussen de drie kandidaten voor de Gouden Bal. Voor alle drie valt iets te zeggen. Tegen alle drie ook.

Jammer eigenlijk dat Arjen Robben niet was genomineerd. Robben overtrof zijn topvorm. De wereld praatte tijdens het WK vooral over zijn dribbels. Robben deed wat je op het WK wilt zien. Een speler die dribbelt, die zijn team op sleeptouw neemt, ook na een zwaar seizoen.

Maar goed, Robben is niet bij de genomineerden vandaag. In zekere zin is dat jammer. Jammer voor de status van het WK, bijvoorbeeld.

Meer over