Weblog

Ireen Wüst 'first openly gay athlete'? De perschef is er maar druk mee

De Amerikaanse sportpers houdt heel even heel erg van Nederland, ziet sportredacteur John Volkers. Of wil in elk geval van alles weten van onze delegatie sporters in Sotsji.

John Volkers
Annouk van der Weijden en de kleurig geklede sportverslaggever van NBC. Beeld Twitter.com/stevendalebout
Annouk van der Weijden en de kleurig geklede sportverslaggever van NBC.Beeld Twitter.com/stevendalebout

John van Vliet, perschef van de Nederlandse olympische ploeg in Sotsji, had het er gisteren maar druk mee. Telefoontjes van Amerikaanse journalisten beantwoorden. De grote media van dat land belden hoe het toch zat met Ireen Wüst. De website van Yahoo Sports, een medium met een reusachtig bereik in de Verenigde Staten, had maar eens wat oude koek opgebakken.

Ireen Wüst, gouden Ireentje, schaatskoningin van Nederland, was aldus Yahoo.com 'the first openly gay athlete' die in Sotsji een medaille won. Daarna schreef blogger Kevin Kaduk in licht verwijtende zin dat Wüst niet voor haar homoseksuele geaardheid zou uitkomen. Hij zat er volkomen naast, dat allereerst. Wüst heeft nooit een geheim gemaakt van haar biseksualiteit. Het is de B uit LGBT, de term die hier voortdurend valt in alle artikelen over Poetin en zijn harde anti-homo wetten.

Kaduk, een naam die in Nederland tot spot zou leiden, werd in 24 uur tijd de maat genomen door 2482 subtiel en stevig reagerende lezers. Hij kreeg ervan langs van Evan ('wat maakt mij haar seksualiteit uit, ze ging als een raket, het maakt mij niet uit van wie zij houdt'), van Jane ('ik heb nog niemand horen zeggen: en de winnaar van goud is een hetero') en Steve ('vraag hoe ze traint, niet met wie ze slaapt'). De volgende driehonderd pagina's zullen in dezelfde trend zijn gegaan.

Niet kapot checken
Van Vliet, door mij altijd betiteld als voormalig hockey- en cricketmedewerker van de Volkskrant, haalde de druk van de ketel met zijn rustige bewoordingen. 'Toen ik de grote bureaus had gehad was het wel weer achter de rug', aldus de bedaarde man uit Naarden.
Maar het was nog niet voorbij. Koen Verweij verklaarde dezelfde dag in een interview dat hij de kamer deelt met Ireen Wüst. 'Ik word wakker met Ireen en ik ga naar bed met Ireen', zei hij met een knipoog. Hoe dat nu toch allemaal weer zat? Hoe kon de Nederlandse ploegleiding dat toestaan? De Amerikanen waren weer aan de lijn bij Van Vliet. De context uitleggend zakte het verhaal weg. Nooit kapot checken, zo'n mooie story, hoorde je wel eens in je journalistieke opleiding. Maar niet heus, zeiden ze er dan achteraan.

Vandaag is het rustiger met Amerikanen voor John van Vliet. NBC heeft de Nederlanders, leidend in het medailleklassement met de sneeuwhelden van Canada, voor een item in Olympic Zone uitgekozen. Dat is een programma van een half uur met 'funny stuff', voordat de grote rechtstreekse uitzending over de Winterspelen begint. NBC betaalt voor de uitzendrechten liefst 570 miljoen euro.

Oranje is so beautiful
De presentator Willy Geist is getriggerd door de Nederlandse kleur oranje. 'So beautiful.' Hij heeft voor de gelegenheid de lelijkste jas van de Spelen aangetrokken, die van Duitsland, plus een broek van Noorse curlingspelers, ook een bespottelijk geval. De ijsmuts is van Nederland. Cool, op zijn minst. De fixatie van Geist betreft de Nederlandse fiets, een oranje exemplaar van Gazelle, sponsor van NOC*NSF. Daar rijden er een kleine honderd van over het olympisch park. Wegens het laadbakje voorop sterkt het ding de aandacht.

De (gratis) reclamespot voor elf miljoen Amerikanen wordt gedraaid voor de deur van het stadion. Namens Nederland treedt Annouk van der Weijden op in het fietsritje met Geist, Duits voor spook. Het moet tien keer over voor de cameramensen tevreden zijn. Van der Weijden, de nummer vijf van de 3 kilometer, blijft lachen. Ze is een schatje om te zien op haar glimmende fiets.

Ik denk, wanneer die kerels van Pon, de eigenaar van Gazelle, een beetje gevoel in hun lijf hebben, nemen ze Van der Weijden en haar team Project 2018 onder contract. Het kost een fractie van wat zo'n NBC-spot doet op primetime in Amerika.

John Volkers is sportredacteur van de Volkskrant. De Winterspelen van Sotsji zijn zijn twaalfde Olympische Spelen.

Ireen Wüst tijdens een van haar trainingen, vandaag. Beeld anp
Ireen Wüst tijdens een van haar trainingen, vandaag.Beeld anp
Meer over