IOC vordert medailles na dopegebruik

Zes olympiërs alsnog gepakt...

AMSTERDAM Bij een post-olympische controle van 948 bloedmonsters zijn zes sporters positief bevonden op de epo-variant cera.

Het betreft de Bahreinse atleet Rashid Ramzi (de winnaar van de 1500 meter), de Italiaanse wielrenner Davide Rebellin, die zilver veroverde bij de wegwedstrijd, en de Duitse wielrenner Stephan Schumacher. Volgens het persbureau AP zijn ook de Griekse snelwandelaarster Athanasia Tsoumeleka en de Kroatische 800-meterspecialiste Vanja Perisic betrapt. De zesde atleet is afkomstig uit het gewichtheffen.

De betrapte sporters moeten hun medaille inleveren. Ook mogen ze niet meedoen aan de volgende Olympische Spelen. Eerder werden al negen olympische sporters op doping betrapt. De post-olympische controle maakt deel uit van het IOC-beleid om tot acht jaar na afloop van een controle nog tests te kunnen uitvoeren om bloed- en urinemonsters. Zo moet worden voorkomen dat sporters de controleurs met nieuwe middelen te slim af zijn.

Op de epo-variant cera is sinds januari gericht getest in vier sporten: wielrennen, roeien, zwemmen en atletiek.

Tegen olympisch kampioen Ramzi bestond al langer verdenkingen. De geboren Marokkaan, die sinds 2002 uitkwam voor Bahrein, trok met opmerkelijke prestaties de aandacht tijdens belangrijke titeltoernooien. Hij werd in 2005 wereldkampioen op de 800 en 1500 meter en in 2008 de eerste olympisch kampioen namens Bahrein.

De 28-jarige Ramzi liet zich zelden zien buiten de titeltoernooien, ook al valt in reguliere wedstrijden veel geld te verdienen. Dat geldt in de atletiek als verdacht. In de aanloop naar de Spelen kwam hij niet eenmaal uit op een 1500 meter. Toch won hij in Peking de series en de finale met verbluffend gemak, terwijl de 1500 meter te boek staat als een afstand waarop de concurrentie groot is.

Ramzi onderhield bovendien een nauwe relatie met de voormalige steeple chase-atleten Khalid en Brahim Boulami. De eerste was zijn trainer, de tweede is in 2003 na het verbeteren van het wereldrecord betrapt op doping (epo) en voor twee jaar geschorst.

Populair was Ramzi nooit in zijn geboorteland. De Marokkaanse tweevoudig olympisch kampioen uit 2004 Hicham El Guerrouj (1500 en 5000 meter) heeft Ramzi een opportunist genoemd. ‘Ramzi is niet de man die de komende jaren de grote baas zal zijn’, zei hij in 2005, na de opmerkelijke WK-dubbelslag van de loper in Helsinki.

De Keniaan Asbel Kipruto Kiprop zal nu tot olympisch kampioen op de 1500 meter worden uitgeroepen.

De 37-jarige Rebellin eindigde bij de wielerwedstrijd in Peking als tweede achter de Spanjaard Samuel Sanchez. Hij zal zijn medaille kwijtraken aan Fabian Cancellera. Hij is voorlopig geschorst door zijn werkgever, in afwachting van onderzoek naar de b-staal van zijn bloedmonster. Rebellin won vorige week nog voor de derde maal de Waalse Pijl.

De renner ontkent het gebruik van verboden middelen. ‘Ik zie niet in waarom ik een pad zou nemen dat mijn imago of mezelf zou ruïneren’, zei hij gisteren op de Italiaanse televisie. ‘Ik zal altijd blijven fietsen, want fietsen is mijn leven.’

De 27-jarige Schumacher eindigde in Peking als dertiende in de tijdrit. Hij was al twee jaar geschorst wegens doping door de UCI, nadat hij tijdens de Tour de France was betrapt op het gebruik van cera. In de Tour won Schumacher twee tijdritten. Ook droeg hij de gele trui twee dagen. De Duitser ontkent het dopinggebruik.

Meer over