IOC: 'Golfmiljonairs moeten Spelen serieus nemen'

'Golfers zouden de Olympische Spelen serieus moeten nemen. En ze krijgen er spijt van als ze in Rio eigen privé-onderkomens betrekken en niet in het Olympisch Dorp verblijven', heeft IOC-president Thomas Bach zaterdag gezegd.

Peter de Waard
IOC-president Thomas Bach. Beeld epa
IOC-president Thomas Bach.Beeld epa

Bach was zaterdag speciaal naar de geboorteplaats van het golf, zoals het Schotse St. Andrews wordt genoemd, gereisd om de golfelite van de wereld toe te spreken die daar bijeen was gekomen voor het Britse Open.

Volgend jaar staat golf voor het eerst sinds 1904 weer op het olympisch programma. Maar de grote golfsterren hebben nogal laatdunkend gereageerd op de hernieuwde olympische status van de sport. Adam Scott, de Australische winnaar van onder meer The Masters, noemde het olympisch golftoernooi een 'uitje'. 'Het gaat voor mij ook in 2016 om de vier majors. Daar richt ik mijn schema op. Als ik ook toevallig naar de Olympische Spelen mag, dan neem ik die mee. Zo niet, dan zal ik het niet missen. Ik vind dat op de Olympische Spelen de schijnwerpers moeten worden gericht op de sporters die vier jaar trainen om juist op dit evenement te pieken.'

Ook Tiger Woods noemde eerder het groene jasje (de eerste prijs bij de Masters in Augusta) en de wijnkan (de prijs voor het winnen van de Britse Open) belangrijkere trofeeën dan een gouden medaille.

Caddies

Bach zei dat de olympische status hoort bij een wereldsport als golf, net als die voor tennis. Hij hoopt dat de beste spelers ook in Rio aanwezig zullen zijn. Dat ze met privéjets over de wereld reizen en privéhuizen huren lijkt echter niet in de olympische gedachte te passen. 'Laat ze eerst komen. Dan zien we wel waar ze verblijven. Ik wijs op het feit dat het Amerikaanse dreamteam in 1992 koos voor een luxe hotel in plaats van het Olympisch dorp. Daar hadden ze later toch spijt van.'

Onduidelijk is daarnaast nog wat precies de status zal zijn van de caddies die de tassen voor de spelers dragen. Mogelijk zullen ook zij in het dorp kunnen verblijven. Het golftoernooi in Rio zal plaatsvinden over vier rondes volgens het strokeplay-principe: de speler die de minste slagen nodig heeft wint het goud. Maar Bach zei dat na Rio zal worden geëvalueerd en dat in Tokio in 2020 mogelijk ook matchplay zal kunnen worden gespeeld: een knock-out systeem waarbij spelers tegen elkaar uitkomen. In totaal zullen maximaal zestig mannen en zestig vrouwen kunnen deelnemen. Alleen spelers en speelsters in de top-100 zullen worden toegelaten.

Finale Britse open naar maandag

Nadat vrijdag het golf drieënhalf uur door stortbuien moest worden stilgelegd, kon zaterdag op het Britse Open amper gespeeld worden door een zware storm die er toe leidde dat de golfballetjes niet meer stil bleven liggen op de baan. Er werd zaterdagmorgen om 7 uur nog wel begonnen aan het voltooien van de tweede ronde maar al na een half uur moest het spel worden stilgelegd. Voorlopig is besloten vanmiddag om 16.00 uur als volgens de verwachtingen de wind afneemt, de tweede ronde te hervatten. De derde ronde wordt dan zondag gespeeld en de vierde maandag. Het is voor het eerst sinds 1988 dat een golfmajor door weersomstandigheden niet op zondag kan worden voltooid. Toen was dat het Britse Open op de baan van Royal Lytham en St. Annes.

Plek 141

Beperking is dat per land maar twee kunnen worden uitgezonden. Landen die echter meer dan twee spelers in de top-15 hebben staan, mogen vier golfers naar Rio afvaardigen. Op dit moment is dat alleen de VS. Tiger Woods, die afgezakt is naar plek 241 op de wereldranglijst, hoort daar overigens niet bij en zou zich op dit moment ook niet kwalificeren. Bach was niet bang dat het ontbreken van de grootste naam in het golf ten koste zal gaan van de kijkcijfers: 'Het zal vooral spijtig voor Woods zelf zijn. Ik heb hem gesproken en hij zou graag deel willen nemen. Maar hij weet niet of dat wel lukt.'

Daarnaast zal ook thuisland Brazilië bij de dames en heren iemand kunnen laten deelnemen. De ranglijst wordt 11 juli volgend jaar opgemaakt. Op dit moment zouden Joost Luiten bij de heren en Christel Boeljon bij de dames zich voor het olympisch golftoernooi kwalificeren.

Meer over