IOC-baas Bach rekent op Russische deelname aan Spelen Rio

Thomas Bach denkt dat de Russische sport op tijd en voldoende maatregelen neemt zodat atleten uit dat land gewoon kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio. Dat zei de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) naar aanleiding van het geruchtmakende WADA-rapport over doping in de Russische atletiek.

IOC-voorzitter Thomas Bach Beeld reuters
IOC-voorzitter Thomas BachBeeld reuters

Het wereldantidopingbureau pleit voor een schorsing voor de Russische atletiekfederatie vanwege corruptie en systematische dopinggebruik. Dat zou betekenen dat Russische atleten niet op grote toernooien mogen uitkomen.

Bach wilde niet speculeren over sancties. 'Dat is aan de internationale atletiekfederatie IAAF. Zij zullen hun conclusies trekken en noodzakelijke maatregelen nemen', zei Bach woensdag in een interview met de Nieuw-Zeelandse televisie. 'Ik weet zeker dat de Russische autoriteiten en sporters zullen meewerken. Dat is nodig om hun deelname aan Rio 2016 te verzekeren.'

Dick Pound, voorzitter van de speciale WADA-onderzoekscommissie, zei na de rapportpresentatie te hopen 'dat Rusland inziet dat een grote schoonmaak nodig is'. Volgens hem is dit het moment om 'het dopingprobleem' te vernietigen. Pound: 'Als de IAAF die sanctie echt doorvoert, zijn er geen Russische atleten op de Olympische Spelen van Rio in 2016. Ik hoop dat Rusland de sanctie vrijwillig accepteert en de problemen in het land erkent.'

Wordt Rusland uitgesloten van Zomerspelen 2016?

Sportverslaggever Mark van Driel acht de kans 'aanzienlijk' dat atletiekbond IAAF de Russen uitsluit van deelname aan de Spelen van 2016. Lees hier zes vragen over het dopingschandaal (+).

Meer over