Inzet Anderlecht boven elke twijfel verheven

In de 218de Europese bekerwedstrijd van Anderlecht was er - niet geheel toevallig - niets dubieus over het spelverloop of scheidsrechterlijk gedrag op te merken....

Van onze verslaggever

John Volkers

BRUSSEL

In de eerste kwartfinalewedstrijd tegen Internazionale was zeker de inzet van de Anderlecht-ploeg boven elke twijfel verheven. Het elftal van de afzwaaiende coach Boskamp heeft niet de klasse uit de succesjaren en mist na het vertrek van Bosman en het afscheid van Rutjes de actieve inbreng van de traditioneel waardevolle Nederlanders. De Koninklijke sportclub prees zich daarom gisteren hoogst gelukkig met het gelijkspel (1-1) tegen Inter, de grootmacht die het grote geld bij voorkeur aanwendt voor een succes op de transfermarkt.

De UEFA heeft het dossier over Anderlecht - Nottingham Forest uitermate laks behandeld. Na de indiening in '91 is nauwelijks iets met de zaak gedaan. Maar de hoogste Europese voetbalbazen zullen gisteravond hun zintuigen op scherp hebben gehad bij het verloop van het beladen duel in Brussel.

De continentale voetbalunie had bovendien de beste scheidsrechter van de wereld, in elk geval arbiter nummer één van het mondiale bestand, afgevaardigd. De Hongaar Sandor Puhl, de leidsman in de WK-finale van 1994, liep op de matige garsmat van het Vanden Stock-stadion hoogst irritant te wezen, elke protestje en misbaar kwamen de spelers op een reprimande te staan. Maar op het resultaat had playboy Puhl geen enkele invloed.

Op 27 april 1984 had de Spanjaard Guruceta-Muro dat wel. Hij gaf toen een goedkope strafschop in het voordeel van Anderlecht en keurde de 3-1 van Nottingham Forest, kort voor tijd, om onverklaarbare redenen af. De makelaars Elst en Van Aeken onthulden twee weken geleden, dertien jaar na dato, dat zij de scheidsrechter omgekocht zouden hebben. De bierbrouwer Vanden Stock betaalde hen een miljoen gulden zwijggeld.

Het rumoer in Brussel was vooralsnog van korte duur. Het onderzoek van de UEFA wordt met stilzwijgen begeleid. Manager Verschueren, mister Michel, zal de pers gekapitteld hebben. Bovendien kocht de nummer vier van België de vroegere topspeler Scifo terug uit Monaco, als voorschot op betere tijden. Volgens Boskamp, een rondborstige Rotterdammer die graag zegt waar het op staat, was vooral die publicitair geslaagde aankoop de ideale afleidingmanoeuvre.

De UEFA Cup-strijd tegen Inter kwam ook precies op tijd. De aandacht voor het sportieve deel van de voetbalmaatschappij kreeg de overhand op het administratieve gebeuren. Als zo vaak viel de wedstrijd tegen. Internazionale Milano FC is groot gemaakt door Helenio Herrera, die alleen zelf van mening is dat hij het catenaccio niet heeft uitgevonden.

Gisteren opereerde de Italiaanse club in die aloude betoncultuur waarop in de jaren '93 tot '95 de van Ajax gekochte Bergkamp en Jonk zich volledig stukbeten. De nieuwste Nederlandse inbreng bij de nerazzurri komt van Aron Mohammed Winter, zoals de opstelling verried.

Maar de allrounder uit Lelystad, 1 maart toch ook al weer 30 geworden, werd niet door de Brit Hodgson in de basis opgenomen. Voor de wedstrijd bedelde Winter daarom om de laatste editie van Voetbal International. Hij wilde het verhaal over Seedorfs rol bij Frankrijk - Nederland graag lezen, de oefeninterland die hij wegens bekerverplichtingen met Inter moest laten schieten.

Winter zal tijdens de wedstrijd het blad hebben weggelegd, maar hij zou 86 minuten de tijd hebben gehad om stiekum te lezen. Pas vier minuten voor het eind mocht hij invallen voor Djorkaeff, het Franse genie dat geen schim meer is van de vedette van Paris St Germain. Winter liep vier minuten verveeld rond, zag collega-invaller Ganz nog de paal raken, maar was na het laatste signaal van Puhl als eerste terug in de kleedkamer.

Anderlecht had in de eerste helft - waarin mijmeren over Kanu op zijn plaats was - Inter verrast. De Hongaar Selymes, invaller voor de door migraine gevelde Emmers, zette prachtig voor op de veteraan Bruno Versavel. De middenvelder, groot geworden in het Mechelen van De Mos, haalde met links formidabel uit. Doelman Pagliuca zweefde vergeefs naar de kruising (0-1).

Anderlecht, gegangmaakt door de uitblinkende Zweedse spelmaker Zetterberg, had voor de rust de kans door te drukken. Na de pauze bracht de kracht van de Italiaanse bank de wedstrijd evenwel terug in evenwicht. Ganz kwam voor Berti en Branca verving Zamorano, tot dan de eenzame spits. Hodgson had een gouden hand van wisselen. Branca haalde briljant om, De Vlieger liet los, Ganz benutte de rebound via de binnenkant paal: 1-1.

De kans dat Inter als in 1970 (door twee treffers van Anderlecht-spits Bergholtz in Milaan) en in '79 (door Beveren) weer tegen een Belgische club sneeft, mag daarom gering worden geschat.

Meer over