WK 2014

Inwoners favela genieten van bezoek Oranje

Een groepje schilders in de favela Santa Marta van Rio de Janeiro giert van het lachen als Jeremain Lens een roller pakt en een muurtje oranje verft. Als later Jonathan de Guzman het voorbeeld van zijn ploeggenoot volgt, schreeuwen ze 'Holanda' terwijl veel duimen omhoog gaan. Als Brazilië geen wereldkampioen wordt, dan maar Nederland.

null Beeld anp
Beeld anp

Lens en De Guzman maken deel uit van een groepje spelers van Oranje dat een vrije middag besteed met een bezoekje aan een van de ruim 800 favelas in Rio de Janerio. Onder begeleiding van een gids, agenten en militairen lopen ze samen met Daley Blind, Ron Vlaar, Georginio Wijnaldum, Michel Vorm, Terence Kongolo, Stefan de Vrij en Jordy Clasie door de smalle straatje van Santa Marta.

De internationals voetballen met kinderen en delen handtekeningen uit. Een klein jongetje met een oranje shirt kan zijn geluk niet op met zo veel krabbels op zijn shirt. 'Het is zo leuk dat ze dit doen', zegt zijn moeder. 'Voetballers van Nederland die hier gewoon even komen. Dat had ik deze ochtend echt niet voor mogelijk gehouden.'

Santa Marta, gelegen op de steile berg Dona Marta, geniet wereldwijd bekendheid door Michael Jackson. De overleden popster nam daar in 1996 de clip op van zijn nummer 'They don't care about us.' Na zware onderhandelingen met drugshandelaren uit de wijk, zo wil het verhaal. Met dank aan de clip kregen de inwoners van Santa Marta eindelijk aandacht voor de slechte omstandigheden waarin ze leefden.

Als dank daarvoor hebben ze een standbeeld van Jackson geplaatst. De spelers van het Nederlands elftal laten zich stuk voor stuk vereeuwigen met de gouden sculptuur van de Amerikaanse muzikant. Een gids legt uit dat de favela inmiddels onder toezicht staat van de politie. In ruil daarvoor zijn ruim 1500 huisjes aangesloten op elektriciteit en stromend water. Grote drugsfabrieken zijn inmiddels opgeheven. Het is de bedoeling dat over twee jaar, als de Olympische Spelen in Rio de Janerio zijn, zo'n 500 favelas onder toezicht staan van agenten en militairen.

De spelers van Oranje hebben de favela bijna verlaten als op televisie bij een kapper zien hoe de Argentijn Angel di Maria zijn ploeg ten koste van Zwitserland naar de kwartfinale loodst. 'Jammer', oordelen inwoners van Santa Marta. Ze moeten er niet aan denken dat Lionel Mesi en co op 13 jullie in Rio de Janerio de wereldbeker in ontvangst mogen nemen. Brazilië moet winnen, en anders Nederland, vertellen ze aan de internationals van Oranje.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over