NIEUWS

Inspiratieloos Juventus met versleten Ronaldo gaat ten onder tegen Porto

De gestaag van zijn troon dalende Cristiano Ronaldo zag een droom vervliegen in de kwartfinale van de Champions League tegen FC Porto, terwijl de jonge hemelbestormer Erling Braut Haaland opnieuw victorie kraaide met Borussia Dortmund.

Ronaldo druipt af na het laatste fluitsignaal. Beeld REUTERS
Ronaldo druipt af na het laatste fluitsignaal.Beeld REUTERS

Typerende taferelen uit de loopbaan van een fenomeen op leeftijd en een fenomeen in de dop in de Champions League. Ronaldo (36) als vedette van Juventus op zijn snelle retour. Hij was een dissonant in het magere spel van Juventus en viel nauwelijks op tegen FC Porto.

De uitschakeling was terecht. Haaland (20) rijst als ster van Borussia Dortmund zo snel dat het onmogelijk te zeggen is waar hij zich zal nestelen in het stelsel van het topvoetbal. Hij scoorde opnieuw tweemaal tegen Sevilla.

Het is de wisseling van de wacht, van vedetten die gaan en komen, van de bijna fragiel ogende Ronaldo tot de reus vol adrenaline Haaland. Juventus won na verlenging van FC Porto (3-2), maar het was niet genoeg na de nederlaag (2-1) in Portugal. Ronaldo oogde ongelukkig en versleten, in een elftal zonder inspiratie en creativiteit. Juventus, met Matthijs de Ligt als invaller, putte te weinig moed uit een snelle treffer na rust en een rode kaart voor de Portugezen.

Ronaldo werd als 33-jarige voor ruim 100 miljoen euro gekocht door Juventus, om de Champions League te winnen. Uitgeschakeld door Ajax in de kwartfinales in 2019, door Lyon in de achtste finales in 2020 en door Porto in 2021. Vrijwel zeker geen kampioen dit seizoen, wat in voorgaande jaren vaste prik was met Juventus. En dat terwijl woensdag de vrijwel zekere uitschakeling van tijdgenoot Lionel Messi valt te aanschouwen, want de kans dat Barcelona de 4-1 achterstand tegen Paris SG in Parijs nog ongedaan maakt, is minimaal. De generaties lossen elkaar af.

Intussen scoorde het aanstormende fenomeen, Haaland dus, weer twee keer voor Borussia Dortmund, dat Sevilla uitschakelde (2-2, na 2-3 in Spanje). Hij miste bij 1-0 een strafschop, al mocht hij opnieuw aanleggen omdat de doelman voor de doellijn stond. In tweede instantie scoorde hij, na een eerder doelpunt op aangeven van Reus. Haaland heeft al 20 doelpunten gemaakt in Champions League; vier van de vijf tegen Sevilla.

Juventus moest na de 2-1 in Portugal met minimaal 1-0 winnen, maar kwam al na ruim een kwartier met 1-0 achter, door een gemakkelijk gegeven strafschop van Björn Kuipers. Sterker nog: het was geen strafschop. Aanvaller Taremi stak zijn been handig voor Demiral en botste automatisch met de Turk. Kuipers liet zijn beslissing niet herroepen door de VAR. Oliveira scoorde.

Ronaldo, die in het weekeinde rust kreeg om volledig fit te zijn, maakte vooral gebaren en smeekte om passes die uitbleven, al legde hij de bal kort na rust klaar voor Chiesa (1-1). En toen keerden de kansen, want Taremi kreeg binnen korte tijd twee gele kaarten, zodat Juventus nog ruim een half uur had om met een man meer minimaal een verlenging af te dwingen.

Opnieuw scoorde Chiesa, met een kopbal na een van de prachtige voorzetten van Cuadrado. Het vuurwerk zat in de tweede verlenging: Oliveira 2-2 uit een vrije trap, Rabiot 3-2 met een kopbal. Het was niet genoeg voor Juventus.